Dragan Vasiljković se skrivao u čamcu

Radiosarajevo.ba
Dragan Vasiljković se skrivao u čamcu

Optuženik za ratne zločine Dragan Vasiljković, poznat i kao Kapetan Dragan, skrivao se u čamcu, piše u australski list The Australian, nedaleko od Yambe u sjevernom dijelu Novog Južnog Walesa, a pronađen je nakon četverodnevne tajne operacije nadzora Australske savezne policije.

Vasiljković je prebačen u zatvor u Novom Južnom Walesu, gdje bi trebao čekati izručenje Hrvatskoj, nakon što je proveo noć u pritvoru u Coffs Harbouru. On se skrivao nedaleko od grada Yambe, manje od 100 kilometara sjeverno od Coffs Harboura, a pronađen je i uhapšen u srijedu u 17 sati po lokalnom vremenu, prenosi Hina.

Četrdesetak policajaca bilo je uključeno u potragu za Vasiljkovićem. Tokom potrage policija je pretražila okolinu Coffs Harboura, pregledala je snimke nadzornih kamera i razgovarala je s članovima srpske zajednice, prenosi u petak Hina.

Hrvatska je zahtjev za izručenje Australiji uputila još 2006., a Vasiljković je optužen za ratne zločine nad zarobljenim hrvatskim vojnicima i policajcima u Kninu i Bruškoj u februaru 1993. te za ratni zločin protiv civila.

Dragan Vasiljković rođen je u Beogradu, a ima australsko i srpsko državljanstvo. U Australiji je koristio ime Daniel Snedden. Bio je komandant specijalnih vojnih jedinica „Crvene beretke“ i „Knindže“, za koje neki drže da su bile pod direktnom kontrolom srbijanske Službe bezbjednosti, dok ih drugi smatraju običnim, samostalnim paravojnim jedinicama.

Vasiljkovića neki bosanskohercegovački mediji povezuju i sa zločinima počinjenim na području općine Zvornik početkom rata 1992. godine, a budući ambasador BiH Damir Arnaut, sadašnji savjetnik Harisa Silajdžića, člana Predsjedništva BiH, jednom je izjavio kako će mu prvi ambasadorski zadatak biti izručenje Draga Vasiljkovića bh. pravosuđu.

Kapetan Dragan noć proveo u pritvoru
Kapetan Dragan uhapšen u Australiji

radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak