Doris Pack: Nema EU za Srbiju dok se ne riješi pitanje Kosova

Radiosarajevo.ba
Doris Pack: Nema EU za Srbiju dok se ne riješi pitanje Kosova

"Najveći problem Srbije je taj što joj je Kosovo najbliži susjed kojeg ne želi priznati", kazala je Doris Pack na okruglom stolu u Berlinu. Dodala je kako Srbija mora mijenjati politiku ukoliko želi nastaviti put koji vodi u EU i dok god ne bude riješen problem s Kosovom, Srbija neće ući u EU.

"Odnos Srbije prema Kosovu je izuzetno loš i on se mora mijenjati", smatra članica europskog parlamenta. Kosovski Srbi bi se, prema njezinom mišljenju, trebali aktivirati i uključiti u kreiranje politike svoje zemlje, a za to imaju najveću šansu na predstojećim izborima na kojima bi se mogli izboriti za mjesta u općinskim savjetima Kosova.

Srbija ne popušta

"Ako Srbi u Beogradu poruče Srbima na Kosovu da ne izlaze na izbore jer u suprotnom neće dobiti financijsku pomoć, onda smatram da to nije pravi put kojim bi bio uspostavljen dobrosusjedski odnos", kazala je.

No, s druge strane premijer Srbije, Mirko Cvetković poručio je danas građanima da Vlada Srbije neće učiniti ni jedan korak u pravcu priznanja nezavisnosti Kosova, ni direktno ni indirektno.

"Vlada vodi računa o granicama Srbije, ali ona ne smatra liniju s Kosovom granicom. Linija s Kosovom je administrativna linija i u tom kontekstu su svi naši dokumenti potpisani i ona se ne zove granica", kazao je premijer u vezi granice Srbije s obzirom na potpisivanje sporazuma s Euleksom.

index.hr/radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak