Dokumentacija za Vučurevićevu ekstradiciju je validna

Radiosarajevo.ba
Dokumentacija za Vučurevićevu ekstradiciju je validna

Beogradski mediji objavili su juče da zahtjev koji je BiH uputila Srbiji za izručenje ratnog načelnika opštine Trebinja Božidara Vučurevića ne sadrži potrebne dokaze i da se po njemu neće postupati.

Pozivajući se na izvore u pravosuđu, mediji su naveli da je dvije trećine zahtjeva za ekstradiciju Vučurevića, koje je BiH poslala Srbiji, precrtano, te da se ne vide dokazi i argumenti koji se prilažu. S toga će zahtjev biti vraćen BiH.

Međutim, Tužilaštvo BiH poslalo je ispravan i validan zahtjev za izručenje ratnog načelnika opštine Trebinje Božidara Vučurevića BiH, potvrdio je Srni portparol Tužilaštva Boris Grubešić.

"Ukoliko ima nekih nejasnoća, zna se na koji i kakav način pravosudne institucije komuniciraju. Uvijek se mogu zatražiti dodatne informacije ili neko pojašnjenje", rekao je Grubešić.

Zahtjev za izručenje Božidara Vučurevića BiH, Tužilaštvo je poslalo Ministarstvu pravde BiH, koje ga je proslijedilo Ministarstvu pravde Srbije.

Portparol Ministarstva pravde BiH Marina Bakić naglasila je da je molba za izručenje Vučurevića BiH proslijeđena u skladu sa Evropskom konvencijom o ekstradiciji.

"Molba sadrži svu dokumentaciju u istrazi koju nam je dostavilo Tužilaštvo BiH i riječ je o apsolutno validnoj dokumentaciji", rekla je Bakićeva.

Ona je istakla da ministar pravde procjenjuje da li je neka dokumentacija o izručenju kompletna ili ne, a kasnije i pravosudni organi Srbije, tako da su sve spekulacije o tome neosnovane.

Podsjetimo, Vučureviću je nakon hapšenja na graničnom prijelazu u Karakaju, u Srbiji, po potjernici Hrvatske, 4. aprila, određen ekstradicioni pritvor. Vučurević je državljanin BiH, a hrvatsko pravosuđe ga tereti za bombardovanje Dubrovnika početkom 90-ih godina, kada je obavljao funkciju prvog čovjeka opštine Trebinje.



 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak