'Dodikovo svjedočenje mudar i hrabar čin'

Radiosarajevo.ba
'Dodikovo svjedočenje mudar i hrabar čin'


Milorad Dodik, predsjednik RS, pojaviće se u utorak kao svjedok u postupku odbrane Radovana Karadžića, nekadašnjeg predsjednika RS, pred Haškim tribunalom, što je izazvalo pozitivne reakcije u javnosti, pišu Nezavisne.

Analitčari ocjenjuju da je Dodikovo svjedočenje u Haagu "veliki državnički potez i hrabar čin", te da će predsjednik RS iznijeti istinu i navesti činjenice koje će pomoći Karadžiću u procesu koji se vodi pred Tribunalom.

''Dodikova odluka je dobar potez i u političkom i u moralnom smislu, jer to nije samo odbrana Karadžića, nego i institucije predsjednika Republike i same RS koja je i te kako ugrožena od Haaga, Sarajeva i drugih uticajnih centara moći na zapadu'', izjavio je Đorđe Vukadinović, politički analitičar.

Vukadinović je istakao da samo "posljednje naivčine ili licemjeri" još mogu da kažu da suđenje Karadžiću nije suđenje RS, ističući da je odluka Dodika da svjedoči u Hagu mudar, hrabar i častan državnički potez.

Dodik će, po riječima Čedomira Antića, lidera Naprednog kluba u Haagu, reći ono što je istina i ono za šta vjeruje da je istina.

"Istina, kakva god da je o srpskom narodu, da li je ta istina nepovoljna ili ružna, ona je bolja od ove koja nam se nameće i samim tim je u ovom trenutku naš nacionalni interes", rekao je Antić.

Dragomir Anđelković, direktor Foruma za odgovornu politiku, napominje da mnogi političari u RS, a još više u Srbiji, nemaju hrabrosti da se na odgovarajući načinsuprotstave napadima na srpske nacionalne interese. On  je rekao da je, srećom, Dodik izuzetak od toga i da je to pokazao svojom dosadašnjom borbom za očuvanje RS, a pokazaće i u predstojećem svjedočenju u Haagu.

Najavljeno je da će glavno ispitivanje Dodika trajati jedan sat, dok tužilaštvo procjenjuje da će mu za unakrsno ispitivanje biti potrebna dva sata.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak