Do 17 sati izašlo 44,1 posto birača

Radiosarajevo.ba
Do 17 sati izašlo 44,1 posto birača

Građani Srbije u nedjelju glasaju na izborima za predsjednika Srbije, kao i na parlamentarnim, pokrajinskim i lokalnim izborima, a do 17 sati je, po podacima srbijanske nevladine organizacije Centar za slobodne izbore i demokratiju (CeSID), glasalo 44,1 posto birača. 

Kako je saopćio CeSID, izlaznost do 17 sati je oko dva posto veća nego na parlamentarnim izborima 2008. godine. Programski direktor CeSID-a Marko Blagojević rekao je da je to istodobno za četiri posto manje nego u prvom krugu predsjedničkih izbora 2008. godine te je istaknuo da "nema dramatičnih odstupanja" u izlaznosti u usporedbi s ranijim izborima. 

Promatrači CeSID-a, koji su prisutni na oko hiljadu biračkih mjesta, najnižu izlaznost do 17 sati zabilježili su u Beogradu 40,5 posto, a najviše u središnjoj Srbiji 46 posto, dok je u Vojvodini na birališta do 17 sati izišlo 43,2 posto glasača. Čelnik CeSID-a kazao je da su se građani žalili na dobivanje stranačkih poruka na mobilne telefone. 

Tokom izbornog procesa, po informacijama CeSID-a, na nekoliko glasačkih mjesta bilo je nepravilnosti koje neće ugroziti sam izborni proces, a nepravilnosti su se kretale od manjih tehničkih problema s izbornim materijalom, do toga da je na pojedinim mjestima morala intervenirati policija. 

U Novom Sadu je privedeno nekoliko osoba jer su u blizini jednog glasačkog mjesta glasačima nudili 2.500 dinara (oko 22 eura) ako bi pristali glasati za određenu kandidatsku listu, a u istom gradu policija je također morala intervenirati na jednom glasačkom mjestu jer je jedan član biračkog odbora razbio glasačku kutiju. 

Glasanje na Kosovu na srbijanskim predsjedničkim i parlamentarnim izborima organizirano je u saradnji sa Organizacijom za evropsku sigurnost i suradnju (OSCE) na 90 glasačkih mjesta. Kako prenose beogradski mediji, glasanje na Kosovu protječe bez izgreda, a Srbi iz općina Zvečan i Zubin Potok, dvije od četiri općine na sjeveru Kosova naseljene pretežno Srbima, istodobno, kako prenose mediji, održavaju i lokalne izbore, unatoč protivljenju srbijanske vlade, 

kosovskih vlasti i djela međunarodne zajednice. Glasanje na tim lokalnim izborima ne održava se na istim glasačkim mjestima na kojima se glasa za predsjedničke i parlamentarne izbore, već na drugim lokacijama, prenijela je Hina. 

Na temelju zahtjeva srbijanske Republičke radiodifuzne agencije (RRA), na srbijanskim kablovskim televizijama u nedjelju je privremeno obustavljeno emitiranje programa HRT-a, kako je objašnjeno, zbog kršenja prediziborne šutnje koja je u Srbiji na snazi zbog današnjih izbora. 

Iz istog razloga obustavljeno je i emitiranje programa sarajevske televizije OBN, kao i srbijanske televizije Kopernikus 3 - Svet plus. 

Iz RRA su objasnili kako su kablovskim operaterima naložili prekid tih programa nakon što je utvrđeno da su te tri televizije emitirale program, u povodu današnjih izbora u Srbiji, koji se smatra kršenjem izborne šutnje. 

Blokada programa će, kako je objašnjeno, za sve tri televizije vrijediti do 20 sati, kada završava izborna šutnja. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak