Djevojčica umrla od gladi naočigled majke

Radiosarajevo.ba
Djevojčica umrla od gladi naočigled majke

Beogradski portal Blic.rs donosi šokantnu priču od šestogodišnjoj djevojčici Anđeli iz Svilajnca, koja je, naočigled majke, umrla od gladi i zanemarenosti. 

Majka nesretne devojčice Tanja Bunčić (34), glavnoosumnjičena za zanemarivanje djevojčice,  preksinoć je zadržana u policiji, samo nekoliko sati nakon što je u kući nađeno tijelo njene najmlađe kćerke. Prema saznanjima Blica, žena se branila tvrdeći da je djevojčica već nekoliko sedmica bila bolesna i da nije mogla da ustane i dođe da jede.

"Nisam je vodila kod lekara jer sam se bojala da će mi je oduzeti, kao što je to ranije bio slučaj", rekla je majka kojoj je Centar za socijalni rad u Svilajncu ranije oduzimao dijete zbog zlostavljanja i zanemarivanja.

Kobne noći, između 3 i 5 sati ujutru, ona je, navodno, 'čula kako dijete krklja'. U istrazi je rekla da je pokušala vještačkim disanjem i masažom srca povratiti djevojčicu u život. Rekla je da je bila svjesna da je Anđela umrla, ali da nije znala da li treba da zove Hitnu pomoć ili policiju.

Blic.rs piše kako je cijeli gradić Svilajnac u šoku, s obzirom da je odranije bio poznat problem djevojčice Anđele. Nju je samohrana majka najprije ostavila u porodilištu, da bi potom je insisitirala da joj se kćerka vrati. Kada joj je vraćena,  majka je bila osumnjičena da ju je tukla i zlostavljala. Nesretno dijete je ukupno promijenilo tri hraniteljske porodice, nakon čega je uslijedila tragedija.

"Pokušali smo tada sve kako bismo pomogli devojčici. Svu sam dokumentaciju predala istražnom sudiji. Ne mogu da verujem da se tako nešto desilo detetu u kući u kojoj je bilo nekoliko odraslih osoba - izjavila je za Blic direktorica Centra za socijalni rad u Svilajncu.

Anđelina baka koja je živjela u istom stanu gdje i nesretna djevojčica, iznijela je novinarima svoju verziju priče:

"Anđela nikada nije bolovala. Osim zapušenog nosa, nikakvu ozbiljnu bolest nije imala. Imala je boginje pre dve nedelje. Zbog toga je slabije jela. Tanja ima još dve devojčice, jedna ide u osmi razred, a druga u predškolsko. Ta dva deteta su živa i zdrava i sve je u redu. One sve žive sa Tanjinim prijateljem, koji nije otac te dece, ali se o njima brine. I mi smo, kao roditelji, bili tu da pomognemo. Šokirani smo... Ne znamo šta se desilo". 

Da bi tragedija bila još veća, u javnosti je stvorena konfuzija ko je odgovoran za smrt šestogodišnje djevojčice. Dva centra za socijalni rad - onaj u Svilajncu i onaj u Despotovcu, gdje je djevojčica jedno vrijeme živjela u hraniteljskoj porodici, prebacuju odgovornost jedan na drugi, piše Blic.rs.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak