Divjakovo puštanje neuspjeh državnih institucija Srbije

Radiosarajevo.ba
Divjakovo puštanje neuspjeh državnih institucija Srbije


Analitičar iz Washingtona Obrad Kesić izjavio je da je puštanje na slobodu Jovana Divjaka još jedna kombinacija u nizu neuspjeha državnih institucija, prvenstveno iz Beograda. Pravosuđe u Srbiji izgubilo je legitimitet u odnosu sa međunarodnom zajednicom jer su dopustili da sami sebi urušavaju ugled.

U međunarodnoj zajednici nema poštovanja prema Srbiji kao državi, pa tako ni prema njenim državnim institucijama, rekao je Kesić. Prema njegovim riječima, zbog toga ne postoji isti tretman koji bi te države zauzele kada su u pitanju Srbi koji su optuženi za ratne zločine. Kesić naglašava da se unaprijed znalo da će Divjak biti oslobođen i vraćen u BiH.

Nakon što je austrijski sud u potpunosti odbacio zahtjev Srbije za izručenjem penzionisanog generala Jovana Divjaka, popularni čika Jovo ponovo je u svome Sarajevu. Jučer u poslijepodnevnim satima stigao je na sarajevski aerodrom, a u sarajevskom Domu mladih dočekali su ga njegovi prijatelji.

Vidno raspoložen, zahvalio se svima koji su proteklih mjeseci bili uz njega te poručio da je njegovo oslobađanje zajednička pobjeda. Kako je rekao, sada mu predstoje duge šetnje njegovim gradom koji pet mjeseci nije vidio i u koji se napokon vratio.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak