Đilas tuži 'Kurir' i traži milijardu eura

Radiosarajevo.ba
Đilas tuži 'Kurir' i traži milijardu eura


Lider opozicione Demokratske stranke (DS) i gradonačelnik Beograda Dragan Đilas tužio je dnevne novine "Kurir" za neistinito pisanje i zbog povrede časti i ugleda i traži odštetu više od milijardu eura.

Ovaj dnevni list na naslovnoj strani piše da ovakav slučaj i ovoliki odštetni zahtjev nije zabilježen u sudskoj praksi, ne samo u Srbiji, nego ni u svijetu, prenosi Anadolija.

"Ovakav astronomski odštetni zahtev protiv jednog medija ne da nije zabeležen u sudskoj praksi Srbije nego ni na planeti Zemlji. Iako se u tužbi navodi da lider demokrata traži milijarde za pretrpljene duševne bolove zbog povrede časti i ugleda i da će ih dati u humanitarne svrhe, jasna je namera gradonačelnika da preko skandalozno visoke odštete pokuša da ugasi najtiražniji dnevni list, jer nije uspeo da nas zastraši niti da utiče na uređivačku politiku", piše "Kurir".

U tekstu se ističe da je gradonačelnik ovu tužbu podnio zbog teksta "Političar, a tajkun: Đilas težak oko 1,2 milijarde evra!", u kojem su kako se navodi samo prenijete riječi poslanika Demokrtaske stranke Srbije (DSS) Petra Petkovića, i to iz skupštinske rasprave, a da Đilas nije i tužio poslanika Petkovića, nego želi da ućutka "Kurir".

"Kurir" u odgovoru na Đilasovu tužbu podsjeća da je pisao kako Đilasova marketinška agencija "Direct Media" ima gotovo monopolski položaj na tržištu reklama u Srbiji. Ta firma kontroliše 30 do 55 odsto tržišta oglašavanja i "određuje" u kojim medijima će se pojaviti reklame privatnih, ali i velikih državnih kompanija, prenosi se u tekstu.

Lider demokrata u Srbiji je potvrdio da je tužio ovaj list i za sumu za koju kaže da je besmislena, a iznos je isti onaj za koji ga "Kurir" optužuje.

"Odštetni zahtev je na isti iznos koji je 'Kurir' napisao da ja posedujem. Sve tužbe koje sam podneo su na one iznose za koje je mene 'Kurir' optužio. Iznos je naravno besmislen, kao što su besmislene i tvrdnje koje 'Kurir' objavljuje o meni", rekao je Đilas u izjavi za agenciju Tanjug.

U tužbi, čiji je faksimil "Kurir" danas objavio na naslovnoj strani, piše da je "opšte je poznato, a vrlo lako proverljivo, da tužilac (Dragan Đilas) nije učestvovao ni u jednom jedinom postupku privatizacije, kao i da je poslovima marketinga počeo da se bavi, i to izuzetno uspešno, mnogo pre nego što je ušao u politiku...".

"Tužilac je čovek od političke i poslovne karijere za koga nije vezana nijedna afera, a kamoli istraga ili krivični postupak", piše u tužbi u čiji prilog je kao dokaz podnesena i Đilasova imovinska karta, ali sa zaštićenim podacima, pa se ne vidi njegovo bogatstvo, ističu dnevne novine kojima ovo nije prvi sukob sa nekim od političara u Srbiji.

Tužilac Dragan Đilas u tužbi ističe da će u slučaju da dobije spor, sav novac uplatiti u humanitarne svrhe i zahijteva da sud postupa po hitnom postupku i hitnu privremenu mjeru da se "Kuriru" zabrani da "objavljuje netačne informacije o tužiocu kao tajkunu i milijarderu pod pretnjom plaćanja novčane kazne od 500.000 dinara ukoliko ponovi nedozvoljenu radnju i objavi neistinitu i netačnu informaciju".

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak