Devet mrtvih, djevojčica nađena živa

Radiosarajevo.ba
Devet mrtvih, djevojčica nađena živa

U snježnoj lavini u selu Restelici kod Dragaša na jugu Kosova poginulo je deset osoba, dok je jedna devojčica nađena živa. Lavina je u subotu srušila sedam kuća, a šest oštetila.

Vjeruje se da je još najmanje petero ljudi zatrpano, a spasilačke ekipe tragaju za njima. Mještani Restelice kažu da su svi stradali iz jedne porodice, javila je srbijanska državna televizija RTS, a prenijela Al Jazeera.

Policija je ranije saopštila da je lavina, koja se obrušila na kuće visine oko 10 metara, a prečnika 500 metara, pokrila između 10 i 15 kuća, od kojih su samo dvije bile naseljene. Vlasnici preostalih kuća bili su na radu u inostranstvu.

Srbijanska vlada zatražila je od evropske policijske misije EULEX i KFOR-a da hitno pomognu mještanima Restelice i najavila da će u najkraćem mogućem roku uputiti svu neophodnu pomoć. Na licu mjesta su, osim pripadnika policije i građana i ekipe KFOR-a, vatrogasci i medicinski timovi.

Predsjednica Kosova Atifete Jahajga izrazila je žaljenje zbog ove tragedije te pozvala sve da poduzmu maksimalne napore u spašavanju.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak