Detalji tragedije u Hrvatskoj: Ušao je u podrum i pao. Prijatelj mu je išao pomoći pa se i on srušio

1
Radiosarajevo.ba
Detalji tragedije u Hrvatskoj: Ušao je u podrum i pao. Prijatelj mu je išao pomoći pa se i on srušio

Bilo je oko 6.30 sati kad me nazvala Damirova supruga da joj se on ne javlja na telefon. Trebalo mi je 10 minuta da dođem do Goranove klijeti. Brzo za nama došla je Hitna..., ispričao je vidno potreseni Nenad K., prijatelj trojice muškaraca koji su u petak, 30. augusta umrli od trovanja ugljičnim dioksidom u drvenoj klijeti na području Velike Ludine u blizini Popovače.

Sve se dogodilo u klijeti Gorana Kršića do koje vodi i tabla i putokaz Vidrenjska kosa.

Čini se da je koncentracija ugljičnog dioksida bila kobna za svu trojicu, ali to će se tek trebati utvrditi obdukcijom.

Denis Bećirović: 'Nadamo se da će BiH postati 33. članica NATO-a'

Kako je saopćila PU sisačko-moslavačka, policija je u petak oko 6.30 sati zaprimila dojavu da se u vikendici na području Velike Ludine nalaze tri muške osobe koje se ne osjećaju dobro.

Izlaskom na mjesto događaja policijski su službenici zatekli tri tijela na kojima nisu uočene vanjske povrede.

Tragedija u Hrvatskoj: Pronađena tri tijela u vikendici

Uviđajem je rukovodila zamjenica županijske državne odvjetnice u Županijskom državnom odvjetništvu u Sisku u suradnji s vještacima Centra za forenzička ispitivanja, istraživanja i vještačenja "Ivan Vučetić", piše Jutarnji.

Tijela su prevezena na Odjel patologije sisačke Opće bolnice, gdje će se obaviti obdukcija kako bi se utvrdio tačan uzrok smrti. U toku je kriminalističko istraživanje kojim će se utvrditi sve okolnosti ovog događaja, saopćila je PU sisačko-moslavačka.

"U podrumu se očito stvorila koncentracija ugljičnog dioksida i oni su vjerojatno udisali, ali kisik im nije dolazio u pluća i ostajali su bez zraka. Koliko znam, večer prije zvali su prijatelja da dođe do klijeti kako bi zajedno napravili taj postupak hlađenja grožđa suhim ledom. On nije mogao doći, a ujutro ga je nazvala supruga jednog od njih trojice jer nije došao kući, a trebao je ići na posao i nije se javljao na mobitel.

Najvjerovatnije su sjedili vani i jedan od njih trojice prvi je ušao u podrum, udahnuo nekoliko puta i, s obzirom na visoku koncentraciju ugljičnog dioksida, pozlilo mu je i srušio se. Vjerovatno mu je drugi prijatelj pokušao pomoći pa se to isto dogodilo i njemu, a onda i trećem. To će vjerojatno utvrditi policija. Sva je sreća da i oni koji su došli kasnije nisu ušli u podrum jer su i oni mogli proći kao i oni", rekao je načelnik Općine Velika Ludina Dražen Pavlović.

Sva trojica stradalih, Goran Kršić (58) i Damir Benković (57) i Stjepan Ostrečak (73), su iz Katoličkog Selišća, naselja u općini Velika Ludina u Sisačko-moslavačkoj županiji, a klijet u kojoj su stradali je nekoliko kilometara udaljena od njihovih kuća.

Ugljični dioksid u obliku suhog leda koristi se u proizvodnji vina, i to tako da se grožđe hladi odmah nakon berbe da ne bi došlo do neželjeno brzog vrenja. Suhi led, za razliku od vodenog, odmah isparava i ne miješa se tekućina s vinskim moštom, čime se smanjuje koncentracija alkohola u vinu.

Ugljični dioksid u obliku suhog leda koristi se i kod spremanja grožđa u spremnike tako da se suhi led stavi na dno kako ne bi došlo ponovno do neželjenog vrenja na dnu spremnika. CO2 i nakon što ispari ostaje na dnu spremnika jer je teži od zraka.

Ova nezapamćena tragedija potresla je mještane Velike Ludine, jedan od prijatelja stradalih nije smogao snage razgovarati. Nažalost, ovakve tragedije nakon berbe nisu u prošlosti bile rijetkost i uglavnom su se događale u neprozračenim podrumima pa je policija upozoravala na oprez. Policijska istraga i vještačenja trebali bi odgovoriti što je pošlo po zlu po trojicu muškaraca.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak