Desničari uvrijeđeni organizacijom Nedelje ponosa

Radiosarajevo.ba
Desničari uvrijeđeni organizacijom Nedelje ponosa

Još uvijek nema odluke srbijanskog MUP-a o održavanju ili odlaganju Parade ponosa koja bi trebalo da se desi u Beogradu u subotu, 6. oktobra. Organizatori čekaju zabranu, opravdanu "sigurnosnim rizicima", a huligani planiraju napade.

Za danas je u sklopu Nedelje ponosa, koja prethodi Paradi ponosa, najavljeno otvaranje izložbe Ecce Homo autorke Elisabeth Ohlson Wallin, za koju desničarske organizacije tvrde da "vrijeđa osjećanja građana Srbije". Tim povodom, Dveri su saopštile da će podnijeti krivičnu prijavu protiv organizatora izložbe zbog krivičnog djela izazivanja nacionalne, rasne i vjerske mržnje i netrpeljivosti, jer smatraju da je ta manifestacija usmjerena protiv tradicionalnih religija i vjerskih zajednica.

Dveri će krivičnu prijavu podnijeti i protiv rukovodstva Centra za kulturnu dekontaminaciju, gdje izložba treba biti održana. Uprkos tome, direktorka Centra Borka Pavićević očekuje da će se izložba održati bez većih problema.

Kako navode organizatori Parade ponosa u Beogradu, premda zvanična zabrana povorke još nije donešena, slušajući izjave premijera Ivice Dačića i ostalih političara, realno je očekivati da će danas ili sutra dobiti zvaničnu informaciju o tome da će šetnja centrom Beograda i ove godine biti zabranjena.

Goran Miletić, član Organizacionog odbora Parade ponosa, rekao je za Danas da su ranijih godina organizatori poštovali odluke vlasti o zabrani ove manifestacije, ali da ove godine „neće sedeti skrštenih ruku“ i da će, ukoliko ona bude zabranjena, preduzeti određene korake. O tome šta će tačno učiniti ne žele da govore sve dok ne dobiju informacije o tome da li će šetnja biti zabranjena.

Predsjednik Gej lezbejskog info centra Predrag Azdejković smatra da su za zabranu ovogodišnje Parade ponosa, koja je gotovo izvjesna, podjednako krivi i država i organizatori.

"Država godinama koketira sa ultradesničarskim i klerofašističkim organizacijama. Umesto da ih zabrani i kazni huligane zbog nasilničkog ponašanja, ona je „nema“, jer vlastima odgovara njihova prećutna podrška. Da se zakoni striktno primenjuju, ne bi bilo nikakvog problema da se prajd organizuje", ukazuje Azdejković.

Prošle godine policija je nakon konsultacija sa državnim vrhom odlučila da zabrani održavanja svih skupova, uključujući i Paradu ponosa. Jedina donekle uspješna Parada ponosa u Beogradu desila se 2010. godine, kada su huligani napravili veliku štetu na okolnim objektima, ali usljed intervencije policije nisu uspjeli povrijediti nikog od učesnika.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak