Demonstracije su udar na slobodu Kosova

Radiosarajevo.ba
Demonstracije su udar na slobodu Kosova

Povodom demonstracija Pokreta Samoopredjeljenje (Vetvendosye) u Prištini tokom kojih je više desetaka osoba povrijeđeno, premijer Kosova Hashim Tachi održao je konferenciju za novinare na kojoj je izrazio tugu zbog nereda u glavnom gradu Kosova, prenodi Fena.

Premijer Thaci kazao je da protesti predstavljaju prenošenje izgubljene bitke u Parlamentu Kosova na ulice zemlje i da "kosovska policija ima zakonske ovlasti da zaštiti i očuva red i mir".

On je dodao da ovakva ponašanja predstavljaju udar na demokratiju, te da ugrožavaju slobodu u zemlji, javio je dopisnik agencije Anadolija.

Uporedo s tim, kosovska vlada je negirala mogućnost da je predmet dijaloga između Tachija i srbijanskog premijera Ivice Dačića bude eventualna autonomija sjevera Kosova.

Oglasio se i ministar vanjskih poslova Enver Hoxhaj. On je kazao da Kosovo odbija sve prijedloge u vezi sa svojevrsnom autonomijom sjevernog dijela Kosova, a koji dolaze iz određenih međunarodnih krugova.

Kosovo će u narednim danima posjetiti neki od najutjecajnijih diplomata današnjice. Tako će šef britanske diplomatije William Hague u četvrtak, 25. oktobra, posjetiti Kosovo, dok će šefica američke diplomatije Hillary Clinton boraviti u toj zemlji 30. i 31. oktobra.

Postoji mogućnost da će, zajedno s Clintonovom, Kosovo posjetiti i šefica evropske diplomatije Catherine Ashton. Sve posjete visokih svjetskih zvaničnika imaju za cilj normalizaciju dijaloga između Prištine i Beograda.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak