Del Ponte osumnjičena za prijetnje svjedocima u slučaju Šešelja

Radiosarajevo.ba
Del Ponte osumnjičena za prijetnje svjedocima u slučaju Šešelja

Del Ponte osumnjičena (Foto: AP)

Nekadašnja glavna tužiteljica Međunarodnog tribunala za ratne zločine u Haagu Carla del Ponte uskoro će biti saslušana u svojstvu osumnjičene pred ovim sudom.

Del Ponteova i veliki broj ostalih tužitelja i istražitelja Tribunala sumnjiče su da su nezakonito i nehumano pribavljali dokaze i svjedoke, ucjenjujući ih i prijeteći im, piše u četvrtak Guardian.

Nezavisna istraga je pokrenuta nakon što je nekoliko svjedoka podnijelo žalbe sudu da su se prema njima tužitelji ponašali na vrlo nehuman način. Svjedoci tvrde da su zlostavljani, uznemiravani i potplaćivani, te da su dokazi protuzakonito mijenjani u korist optužbe.

Carli del Ponte se na teret stavlja nehumano ponašanje prema svjedocima u slučaju protiv prvog čovjeka srpskih radikala Vojislava Šešelja.

Neki od svjedoka rekli su kako su ih istražitelji zastrašivali i pod pritiskom tražili dokaze od njih. Tužiteljstvo je navodno njihove izjave dobilo na ilegalan način, prijetnjama, zastrašivanjem ili potkupljivanjem, istakao je u izjavi jedan od sudaca na Šešeljevom suđenju. Jedan svjedok iz Srbije navodi kako mu je ponuđen vrlo dobro plaćen posao u SAD-u, u zamjenu za svjedočenje koje bi išlo na ruku tužiteljstvu, prenosi Hina.

Istragu bi trebao provesti nezavisni istražitelj, za kojeg se očekuje kako bi trebao biti francuski sudac i koji bi rezultate trebao iznijeti haškom tribunalu za šest mjeseci. Haško tužiteljstvo odbacilo je optužbe i dodalo kako će pružiti punu saradnju tokom istrage.

- Vjerujemo kako smo svoj posao obavili na profesionalan način i unutar pravila, rekao je Frederik Swinnen, specijalni savjetnik Sergea Brammertza, koji je naslijedio Del Ponte na mjestu glavnog haškog tužitelja.

Predsjedavajući sudac u slučaju Vojislava Šešelja, Jean-Claude Antonetti, koji je zatražio istragu protiv Del Ponte i sam se našao pod lavinom kritika, zbog pogodovanja optuženiku. Neki krugovi vjeruju kako se ovim potezom haški tribunal samo želi igrati političke korektnosti, a to je ozbiljan udarac radu i ugledu haškog tužilaštva.

radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak