Danas presuda Gotovini, Čermaku i Markaču

Radiosarajevo.ba
Danas presuda Gotovini, Čermaku i Markaču

Danas će u Haškom tribunalu biti izrečena presuda hrvatskim generalima Anti Gotovini, Ivanu Čermaku i Mladenu Markaču, optuženima za zločine protiv čovječnosti i kršenje zakona i običaja ratovanja za vrijeme i nakon operacije 'Oluja ' od 4. avgusta do 15 novembra 1995. godine.
        
U završnoj riječi, krajem avgusta i početkom septembra prošle godine, Tužilaštvo je predložilo da Gotovini bude izrečena kazna od 27, Markaču od 23, a Čermaku od 17 godina zatvora, dok je odbrana zatražila oslobađajuće presude.

Hoće li Hrvati izmoliti 'pravednu presudu'?

Ostali učesnici u udruženom zločinačkom poduhvatu bili su, prema optužnici, tadašnji predsjednik Hrvatske Franjo Tuđman, ministar odbrane Gojko Šušak, načelnik Glavnog štaba Hrvatske vojske do jula 1995. Janko Bobetko i njegov nasljednik na toj dužnosti od jula 1995. Zvonimir Červenko.

Ante Gotovina je bio komandant Zbornog područja Split HV-a od oktobra 1992. do marta 1996. i bio je vrhovni operativni komandant južnog dijela područja Krajina tokom 'Oluje'.

Ivan Čermak bio je na položaju pomoćnika ministra odbrane u hrvatskoj Vladi od 1991. do 1993, a od 5. avgusta 1995. komandant Zbornog mjesta Knin, koje je obuhvatalo opštine Civljane, Ervenik, Kijevo, Kistanje, Knin, Nadvoda i Orlić.

Mladen Markač bio je komandant Specijalne policije MUP-a Hrvatske od 18. februara 1994. i bio je pomoćnik ministra unutrašnjih poslova.

Trojica generala su, kako se navodi, komandovala hrvatskim snagama koje su počinile brojna kršenja međunarodnog humanitarnog prava tokom te akcije, uključujući ubistva i nečovječno postupanje prema krajinskim Srbima, kao i njihovu prisilnu deportaciju u BiH i Srbiju. U optužnici se navode zločini razaranja širokih razmjera i pljačkanja sela, domova i drugih objekata krajinskih Srba.

Podsjetimo, suđenje hrvatskim generalima počelo je 11. marta 2008. godine. Za 303 dana suđenja u spis je uvršteno 4 819 dokaznih predmeta. Raspravno vijeće saslušalo je svjedočenje ukupno 145 svjedoka, od kojih je 81 pozvalo Tužilaštvo, 57 odbrana, a sedam Raspravno vijeće.

Čermak i Markač su se Tribunalu dobrovoljno predali 11. marta 2004. godine. Gotovina je uhapšen u Španiji 7. decembra 2005. godine, a u pritvorsku jedinicu je prebačen tri dana kasnije.

U Zagrebu okupljanje branitelja u iščekivanju presude

U devet sati na Trgu bana Jelačića počinje okupljanje hrvatskih branitelja, a službeni program počinje u 10 sati. Očekuje se da će se okupiti više hiljada branitelja koji će na Trgu pratiti donošenje presude hrvatskim generalima. Izricanje presude počinje u 10.30, a ona bi trebala biti objavljena između 11 i 12 sati, javljaju hrvatski mediji.

Iako ga nazivaju programom za doček oslobađajućih presuda, branitelji su pripremili i "program B", u slučaju osuđujućih presuda. Tako ako presuda bude oslobađajuća, zagrebački glumac Božidar Alić recitirat će Gundulićevu "Slobodu", a ne bude li oslobađajuća, recitirat će Matoševu "1909".

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak