Danas mirno na sjeveru Kosova

Radiosarajevo.ba
Danas mirno na sjeveru Kosova

Na sjeveru Kosova sinoć je bilo mirno, a lokalni Srbi su noć proveli na barikadama. Kako javlja B92, čekali su osam sati ujutro i potpuno povlačenje pripadnika specijalne kosovske policije ROSU.

Oko 200 Srba je i drugu noć za redom na blokadama u mjestu Rudare, u općini Zvečan. Reporter Tanjuga javlja i da Srbi drže u blokadi magistralni put koji vodi prema Raškoj i prelazu Jarinje. U sjevernom dijelu Kosovske Mitrovice ne primjećuje se pojačano prisustvo kosovske policije i KFOR-a i situacija je mirna.

Predsjednik općine Zubin Potok Slaviša Ristić rekao je Tanjugu da su ljudi uznemireni zbog posljednjih događaja te da će ostati na blokadama do jutra, ali i narednih dana.

Mirno je i u Leposaviću, ali se Srbi, koji su od sinoć na putu prema administrativnom prijelazu Jarinje postavili barikade, ne razilaze.

Policajac ubijen hicem iz snajpera

U pucnjavi kod Zubinog potoka, kada se grupa pripadnika KPS-a u dva džipa pokušala vratiti na prijelaz Brnjak koji su tri sata ranije napustili, jučer je ubijen kosovski policajac Enver Zumberi. Zumberi je upucan hicem iz snajpera kada su na specijalce zapucali sa područja pod srpskim nadzorom, objavila je policija. Podlegao je povredama u blizini Jarinja oko 22 sata.

Glasnogovornik Kosovske policije Arber Beka rekao je Tanjugu da je još jedan kosovski policajac hospitaliziran u kliničkom centru u Prištini, ali da nije životno ugrožen.

Podsjetimo, kosovski premijer Hashim Thaci izjavio je da policijska akcija nije bila usmjerena da isprovocira situaciju, već da je cilj bilo uspostavljanje kontrole na prelazima, a time i reda i zakona na cijeloj teritoriji Kosova.  

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak