Danas čitanje optužnice Ivi Sanaderu

Radiosarajevo.ba
Danas čitanje optužnice Ivi Sanaderu

Bivšem lideru HDZ-a i nekadašnjem premijeru Hrvatske Ivi Sanaderu na današnjem suđenju pred zagrebačkim Županijskim sudom biće pročitana optužnica za ratno profiterstvo.

Prema riječima portparola suda Krešimira Devčića, sve je spremno za ročište i za sada nema nikakvih naznaka da bi ono moglo biti odgođeno.

Time bi i službeno počelo suđenje bivšem predsjedniku Vlade optuženom da je sredinom 90-ih godina uzeo 3,6 miliona kuna (oko 500.000 eura) provizije od zajma koji je Hrvatska dobila od austrijske Hipo banke.

Građani će čitanje optužnice moći pratiti uz direktni TV prenos, gdje će moći vidjeti uvodni govor tužiteljice Uskoka Tamare Laptoš i Sanaderove odbrane, koju čine advokati Čedo Prodanović i Goran Suić, te advokatica Jadranka Sloković.

Rasprava zakazana za 28. oktobar odgođena je zbog Sanaderovih zdravstvenih problema, koji je tog dana imao zakazane preglede kod doktora. Sve to naljutilo je sudiju koji je rekao da je Sanader mogao sve pretrage obaviti i ranije.

Bivši šef HDZ-a tada je nakon izlaska iz sudnice prebačen u bolnicu Rebro, odakle je izašao u ponedjeljak. Prema riječima njegovih advokata, nalazi mu nisu dobri i on i dalje pati od visokog pritiska, iako pije tablete.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak