Dan žalosti zbog masovnog ubistva u Srbiji

Radiosarajevo.ba
Dan žalosti zbog masovnog ubistva u Srbiji


Dan žalosti povodom ubistva 13 osoba u Velikoj Ivanči kod Mladenovca, za koji je Vlada Srbije proglasila 10. april, počeo je u ponoć i bit će završen u ponoć između srijede i četvrtka, piše Aljazeera.net.

Ljubiša Bogdanović (60) u utorak je usmrtio 13 osoba, a zatim pucao na sebe kada ga je policijska patrola pokušala spriječiti, saopćila je policija.

Direktor Policije Srbije Milorad Veljović izjavio je u utorak navečer da se i nakon uviđaja ne znaju motivi masovnog ubistva i da je prije dva mjeseca urađen novi Nacrt zakona o oružju i municiji koji će vrlo brzo, već ovih dana, biti upućen Vladi Srbije.

Striktna pravila

Nacrt zakona predviđa da se samo za držanje oružja predviđa ljekarski pregled koji se treba periodično obavljati.

On je naveo da se od 2007. godine na neki način radi na izmjeni Zakona o oružju i municiji i da događaj u Velikoj Ivanči nije uvjetovao donošenje tog nacrta zakona.

Zakonom o danu žalosti predviđeno je da zastave budu spuštene na pola koplja, te da se oda počast nastradalima minutom šutnje, javlja Tanjug.

Mediji su dužni da usklade programe  i umjesto humorističkih i zabavnih emisija, emitiraju muziku i emisije prikladne danu žalosti.

Novinsko-izdavačke organizacije koje izdaju dnevne novine dužne su da na dan žalosti listove odštampaju u crnoj boji.

Za vrijeme dana žalosti na javnim mjestima  zabranjeno je emitiranje narodne i zabavne muzike, odnosno održavanje programa zabavnog karaktera.

Dan žalosti ne može trajati duže od tri dana, a za kršenje načina obilježavanja Zakon predviđa i novčane kazne.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak