Dačić zaprijetio prekidom pregovora s Prištinom

Radiosarajevo.ba
Dačić zaprijetio prekidom pregovora s Prištinom

Srbijanski premijer Ivica Dačić izjavio je u utorak u Beogradu da će prekinuti pregovore s kosovskim premijerom Hashimom Thacijem i evropskom visokom predstavnicom za vanjsku i sigurnosnu politiku Catherine Ashton ako ne bude poštovan dogovor da se za robu koja ostaje na sjeveru Kosova ne plaća carina.

Govoreći nakon protesta koje su u ponedjeljak na prelazu Jarinje organizovali privrednici sa sjevera Kosova, optužujući pravnu misiju EU (EULEX) i kosovsku stranu da ne poštuju sporazum o zajedničkom upravljanju graničnim prelazima (IBM), Dačić je rekao kako je "apsolutno nezadovoljan" onim što se trenutno događa povodom IBM-a. Taj se sporazum primjenjuje od 10. decembra nakon sastanka Ashton, Dačića i Thacija u Bruxellesu 4. decembra.

"Ovdje je problem akcizne robe i šta pod tom robom Kosovo smatra", rekao je Dačić i naglasio kako je svjestan da postoji mogućnost zloupotrebe, da se roba koja ide na sjever Kosova i trebala bi biti oslobođena carine, zapravo, prodaje južno od Ibra.

Dačić je istaknuo da će se "ubrzo odlučivati" hoće li pregovori biti nastavljeni 10. januara jer se ne poštuju dogovori.

"Ako jedna strana ne ispunjava ono što smo se dogovorili ja, unatoč dobroj volji, stvarno ne želim učestvovati u razgovorima gdje će neko dovoditi u pitanje kredibilitet tih razgovora. Ako Hashim Thaci nema moć poštovati dogovor, neka dođe netko drugi ko je ima", izjavio je Dačić novinarima u Beogradu.

Premijer Dačić je 4. decembra u Bruxellesu pregovarao s premijerom Thacijem uz podršku visoke predstavnice Ashton, a nakon tog susreta istaknuo kako su se, na njegovo insistiranje Ashton i Thaci složili da se na prelazima na sjeveru Kosova ne naplaćuje carina, niti da se rade problemi Srbima koji koriste lične dokumente i registarske pločice Srbije.


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak