Dačić: Srbija ne prihvata članstvo Kosova u UN-u

Radiosarajevo.ba
Dačić: Srbija ne prihvata članstvo Kosova u UN-u


Predsjednik Vlade Srbije i ministar unutrašnjih poslova te zemlje Ivica Dačić koji je u New Yorku razgovarao sa generalnim sekretarom Ujedinjenih nacija (UN) Ban Ki-moonom istakao da je bezbjednost na Kosovu od izuzetnog značaja za mir i stabilnost u regionu, saopšteno je iz Vlade Srbije, prenio je dopisnik agencije Anadolija (AA) iz Beograda.

Dačić je zatražio od UN da ne smanjuje kapacitete misije UMNIK-a na Kosovu, i dodao da se Srbija protivi zatvaranju njihove kancelarije u sjevernoj Kosovskoj Mitrovici.

On je upoznao generalnog sekretara UN sa aktuelnim problemima vezanim za manastir Visoki Dečani, odnosno sa nedovoljnom bezbjednošću monaha i povratnika. Napomenuo da prijetnje lokalnih albanskih vlasti ''zastrašuju Srbe i štete dijalogu koji se vodi između Beograda i Prištine''.

"Dačić je generalnog sekretara UN upoznao sa planom Srbije, skupštinskom Rezolucijom i Platformom, kao i nastojanjem naše zemlje da doprinese miru i stabilnosti i uspešnom nastavku dijaloga sa Prištinom", navodi se u saopštenju.

Dodaje je jedna od tema razgovora bio i sud u Hagu.

Svi procesi na domaćem nivou

"Dačić je preneo ogorčenje srpske javnosti zbog najnovijih presuda hrvatskim i albanskim optuženicima", prenosi se iz Vlade Srbije i naglašava da je Dačić.

Nadalje, istakao je da je ''vidljiv politički uticaj na odluke suda, čime je njegova uloga praktično obesmišljena'', ali je i dodao da će Srbija ''do kraja ostvariti svoju obavezu kada je reč o procesuiranju svih koji su krivi za ratne zločine''.

On je iznio zahtjev da se, po ukidanju Haškog tribunala, svi procesi vode na domaćem nivou, kao i da se sudske kazne služe u zemljama u našem regionu.

Ban Ki-moon je ponovio da je UN do kraja privržen Rezoluciji 1244 Vijeća sigurnosti UN, pri čemu je insistirao da se ''njene odredbe ne smiju kršiti''.

On je pohvalio učešće pripadnika vojske i policije Srbije u mirovnim misijama u svijetu i pozdravio napore Vlade Srbije u smirivanju ukupne situacije u cijelom regionu.

Ban je obećao pomoć UN-a da se zadrži mir i stabilnost na Kosovu dok traje politički proces.

Dačić tražio i podršku Rusije

Dačić je tokom boravka u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD) razgovarao i sa u šefom misije Ruske Federacije u UN-u Vitalijem Čurkinom.

On je, kako je saopšteno, tom prilikom istakao da je Srbiji, za rješavanje problema Kosova ''potrebna podrška Rusije, Kine i drugih zemalja'', uz napomenu da je ta podrška utemeljena na vrijednostima međunarodnog prava i istine.

"Rusija principijelno i konstruktivno podržava Srbiju u cilju pronalaženja pravednog rešenja i obezbeđivanja trajnog mira u regionu, a pre svega opstanka Srba. Srbija ne može da prihvati članstvo Kosova u UN zato što smatra da pitanje statusa Kosova nije rešeno i da je nužno tragati za pravednim rešenjem koje će biti u interesu i Srba, a i Albanaca. Nedopustivo je da se pitanje članstva u Ujedinjenim nacijama rešava parcijalnim dogovorima", poručio je srbijanski premijer. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak