Dačić i Milanović sastaju se danas u Beogradu

Radiosarajevo.ba
Dačić i Milanović sastaju se danas u Beogradu


U Beogradu se danas prvi put sastaju aktuelni premijeri Srbije i Hrvatske, Ivica Dačić i Zoran Milanović.

Kako je saopćila Vlada Srbije, Dačić i Milanović sastaće se u 12 sati u Palati Srbija. Poslije sastanka dvojica premijera će se obratiti medijima u 14 sati.

Milanović će u Beogradu razgovarati i s predstavnicima hrvatske manjinske zajednice u ambasadi Hrvatske. Milanovićevo uvodno obraćanje biće otvoreno za medije, navodi se u saopćenju Vlade Hrvatske, prenosi Tanjug.

To će biti prvi susret dvojice premijera. Do posjete dolazi na inicijativu Milanovića, koji će u Beogradu od srpskih zvaničnika razgovarati samo s Dačićem.

Kako je u utorak rekao Dačić, taj sastanak neće biti historijski po zaključcima, ali će biti poseban, jer dvije zemlje moraju da učine korake ka normalizaciji odnosa poslije najnovijeg zahlađenja.

„Ne očekujem da to bude historijski sastanak po zaključcima, već da ćemo se dogovoriti o daljoj saradnji po operativnim pitanjima, svim problemima koji su nastali tokom ratova, ali i o našem približavanju EU“, rekao je srpski premijer.

Dačić je dodao da mu je hrvatski kolega tražio da kaže da Hrvatska podržava Srbiju na putu ka Uniji.

„Razgovaraćemo o bilateralnim odnosima, o regionalnoj saradnji. Poslije zahlađenja naših odnosa, treba da učinimo korake ka normalizaciji i zato je taj sastanak važan, ali je to samo prvi korak za postavljanje osnova da i naša ministarstva uspešno sarađuju“, naglasio je Dačić.

Dačić je takođe rekao da je predviđen sastanak Milanovića samo s njim i radni ručak dviju  delegacija.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak