Dačić: 'Bosna i Hercegovina u Brazilu, Srbija u Evropi'

Radiosarajevo.ba
Dačić: 'Bosna i Hercegovina u Brazilu, Srbija u Evropi'

Premijer Republike Srbije Ivica Dačić, u intevjuu za BHT 1, izjavio je da možda treba razmisliti o osnivanju regionalne fudbalske lige, odgovarajući, nakon političkih tema, na "neobaveznija" pitanja novinarke Sanele Prašović Gadžo, prenosi Fena.

Nakon što je podsjetila da je fudbalska reprezentacija Bosne i Hercegovine izborila nedavno plasman na naredno svjetsko prvenstvo u Brazilu, novinarka je Dačiću poklonila dres sa imenom priznatog bh. reprezentativca Edina Džeke i pozvala premijera Srbije da navija iduće godine za bh. reprezentaciju.

"Svakako", odgovorio je on, a kad mu je, nakon opaske da će Srbija prije BiH biti primljena u Evropsku uniju zaželjela uspješne pregovore u tom smislu, rekao je: "Ne znam kome će biti bolje" (Bosni i Hercegovini u Brazilu ili Srbiji u Evropi).

U setu političkih tema o odnosima Srbije i Bosne i Hercegovine te Srbije i Hrvatske, pozivao je na regionalnu saradnju prvenstveno zbog zajedničkog interesa - evropskih integracija.

"S Bosnom i Hercegovinom smo veoma normalizovali odnose", kazao je između ostalog Dačić i za kraj novembra najavio zajedničku sjednicu Vlade Srbije i Vijeća ministara Bosne i Hercegovine.

U perspektivi, najavio je i zajedničku sjednicu srbijanske i makedonske vlade, a za Hrvatsku kazao da se odnosi s tom zemljom pokušavaju normalizirati, kao i da je obnovljena saradnja sa Slovenijom koja po njemu, sve više pokazuje znake "vraćanja" jer njeno tržište nije Njemačka već regionalne zemlje.

Po Dačiću, odnosi u regionu, i pored problema, odavno nisu bili bolji, a relacije Srbija - Hrvatska - Bosna i Hercegovina, pa i Crna Gora, ključne su za regionalnu budućnost.

Srbijanski premijer zalaže se za povlačenje tužbi između njegove zemlje i Hrvatske jer "ročišta i procesi" nakon 20 godina nemaju smisla, kako smatra.

"Treba rušiti  'berlinske zidove'", kazao je nakon konstatacije da i hrvatski predsjednik Ivo Josipović misli da dvije zemlje treba brže da normalizuju  odnose.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak