Da li će Patrijarh primiti Bojana Jovanovića?

Radiosarajevo.ba
Da li će Patrijarh primiti Bojana Jovanovića?

Bojan Jovanović, bivši sveštenik SPC, koji je raskrinako više pedofilskih skandala u koje je upleten episkop zvorničko-tuzlanski Vasilije Kačavenda, uputio je otvoreno pismo srpskom patrijarhu Irineju. U pismu Jovanović naglašava da je o Kačavendinim pedofilskim aktivnostima obavjestio više crkvenih organa, ali da niko nije reagovao.

»Ja sam spreman i umreti za istinu koje se svi plaše«, napisao je Jovanović, »I boriću se za pravedniji svet bez monstruma kao što je Vasilije Kačavenda. Bog mi je svedok i u njega se uzdam!«

Jovanović je u pismu patrijarhu napisao da se mnogo toga može poduzeti da se ovakve stvari ne ponavljaju:

»Ljubazno Vas molim da mi primite zajedno sa mojim advokatom g. Duškom Tomićem i majkom stradalog bogoslova Dragicom Jovičić, kako bi Vam predočili našu tužnu sudbinu.«, napisao je Jovanović.

Jovanović ističe da se patrijarhu Irineju pismenim putem obratio još prije godinu dana, ali da se pismo nekako »izgubilo« između prijavnice i kabineta,  no da je, za sada, najbitnije da je patrijarh ipak odlučio da će ga primiti.

Jovanović ističe da će baš kao što je država Srbija potvrdila da je u »slučaju Pahomije« bilo dosta neregularnosti, uskoro početi da se odmotava klupko kada je riječ o episkopima mileševskom Filaretu i zvorničko-tuzlanskom Vasiliju.

Podsjetimo, patrijarh Irinej je prošle nedjelje služio arhijerejsku liturgiju u Eparhiji zvorničko-tuzlanskoj u kojoj mu je sasluživao Vasilije Kačavenda, a prisustovao predsjednik Republike Srpske, Milorad Dodik.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak