Crvenkovski i Pahor u aferi "Spin doktori"

Radiosarajevo.ba
Crvenkovski i Pahor u aferi "Spin doktori"
Crvenkovski i Pahor; Foto: Flickr - Socijaldemokrati Slovenije


Slovenski premijer i bivši makedonski predsjednik su se našli u središtu afere "Nada", kojom se bavi i makedonska Komisija za borbu protiv korupcije.

Umiješanost visokih slovenskih i makedonskih dužnosnika u ovu aferu, centralna je tema medija u obje zemlje. Prema tim navodima, slovenski premijer Borut Pahor je 2009. godine preporučio bivšem makedonskom predsjedniku Branku Crvenkovskom, da za savjetnike uzme slovenske stručnjake. Prema pisanju slovenakih medija, slovenski stručnjaci su za to dobili 340.000, a prema pisanju nekih makedonskih medija 350.000 eura.

Zadatak slovenskih stručnjaka je bio da pomognu Branku Crvenkovskom da ometu makedonskog premijera Nikolu Gruevskog u pregovorima s vladom Grčke u vezi s imenom Makedonije.

U međuvremenu je makedonska antikorupcijska komisija utvrdila da je Crvenkovski, prilikom izbora slovenskih savjetnika, kršio i zakon i predviđene postupke, zbog čega se ova komisija odlučila da od makedonskog javnog tužiteljstva zatraži otvaranje istrage zbog zloupotrebe financijskih sredstava.

Predsjednik makedonskih Socijaldemokrata Branko Crvenkovski ispričao se u utorak Borutu Pahoru zbog neugodnih tvrdnji makedonskih medija.

"Žao mi je da je u jednom od napada na mene bez ikakva temelja spomenuto i Vaše ime", napisao je u pismu isprike koju su objavili slovenski mediji Crvenkovski. U pismu navodi kako vjeruje da neugodni slučaj neće utjecati na njihov odnos niti na dobre odnose slovenskih i makedonskih socijaldemokrata, prenosi Fena.

Crvenkovski u pismu Pahoru tvrdi kako isproducirana afera oko studije za koju nije bio raspisan javni natječaj ima pozadinu u nemilosrdnoj političkoj borbi koja se trenutačno vodi u Makedoniji kako bi se Crvenkovski kao političar diskreditirao.

Govori se o tome kako je Pahor preporučio Crvenkovskom Dejana Verčiča, Peđu Ašanina i Dajanu Guteša, od kojih je prvi sveučilišni profesor komunikologije, a drugi glasnogovornik slovenske kompanije za autoceste DARS.

Pahor je u ponedjeljak svoju umiješanost u angažiranje spomenute trojke energično demantirao, rekavši da od troje "spin doktora" koju su izradili studiju o tome kako makedonske vlasti trebaju komunicirati s međunarodnom javnošću i domaćim novinarima poznaje samo dvojicu i da oni nikad nisu radili za njegovu vladu.

Docent na ljubljanskom Fakultetu političkih znanosti i nekadašnji direktor slovenske tiskovne agencije STA Dejan Verčič rekao je u utorak za dnevnik "Žurnal" da su posao koji im je plaćen pošteno odradili i da je stvar makedonskih vlasti bila odluka da ih pozovu na suradnju poimenično, a ne da raspišu javni natječaj.

Slovenski mediji navode da se Pahor posebno pogođenim našao što ga je kao posrednika u angažiranju slovenskih stručnjaka za komuniciranje prva spomenula istaknuta članica stranke makedonskih Socijaldemokrata Ana Pavlovska Daneva zbog čega je od Crvenkovskog odmah tražio da se o tome javno očituje, prenosi Fena.

Portal “Macedoniaonline.com” dodaje da je sporni ugovor potpisao Dejan Verčič, koji je dobio 136.000 eura, dok je Ašanin dobio 84.000 eura, a Guteša 120.000 eura, prenosi Seebiz.eu

radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak