'Crveni alarm' za zapadni dio Slovenije

Radiosarajevo.ba
'Crveni alarm' za zapadni dio Slovenije

Zbog jakih oborina koje se očekuju tokom noći na ponedjeljak slovenska agencija za okoliš proglasila je tzv. crveni alarm, najveći stepen opasnosti od poplava za jugozapadni i sjeverozapadni dio države, s najavom da zbog očekivanih oluja tokom noći vrlo velika opasnost od poplava vrijedi i za veći dio zapadne i centralne Slovenije.

Kako javljaju mediji, rijeke Soča i Vipava na sjeveroistoku zemlje još se nisu izašle iz korita, ali su dežurnim službama i stanovništvu tokom dana podijeljene vreće s pijeskom za odbranu od poplava. Hidrolog Janez Polajnar izjavio je za Slovensku televiziju da bi u nekim krajevima u zapadnim i centralnim krajevima Slovenije tokom noći i u ponedjeljak moglo pasti i do 200 milimetara oborina, te da bi se zbog intenzivnih padavina u austrijskoj pokrajini Koruškoj i protok rijeke Drave u Sloveniji mogao jako povećati, na 2000 kubnih metara u sekundi, prenijela je Hina.

To je manje nego prilikom poplava početkom sedmice, ali je opasno zbog razmočenog terena i stanja nasipa. Slovenski hidrolozi za ponedjeljak najavljuju i porast vodostaja Save i Kupe.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak