Crnogorska vlada pokreće program "ekonomsko državljanstvo"

Radiosarajevo.ba
Crnogorska vlada pokreće program "ekonomsko državljanstvo"


Ekonomsko državljanstvo naziv je programa koji je pokrenula crnogorska vlada i koji omogućuje dobijanje crnogorskog državljanstva u zamjenu za ulaganje u Crnu Goru, saopšteno je u utorak u Podgorici.

Uz pomoć toga programa, ugledni poslovni ljudi moći će steći crnogorski pasoš izravnim investiranjem u Crnu Goru i njenu privredu ili doniranjem u državni budžet.

Tokom kvalifikacijskog procesa za dobijanje crnogorskog državljanstva, zainteresirane osobe morat će uložiti najmanje 500.000 eura u Crnu Goru, od čega će dio biti izravno uplaćen u državni proračun.

Cilj je, kako je u utorak saopštila crnogorska vlada, da se potaknu najuspješniji svjetski poduzetnici da premjeste sjedišta svojih kompanija u Crnu Goru, da u Crnu Goru donesu nove tehnologije, inovacije i znanje te da stvore nove mogućnosti zapošljavanja, prenosi Fena.

Vladajućoj koalicija smatra da Crna Gora ne može imati nikakvu negativnu posljedicu od programa "ekonomskog državljanstva", već da će korist imati svi, dok opozicija misli da ovaj program ostavlja nekoliko nedoumica, odnosno da Crnoj Gori može donijeti više štete nego koristi.

Čelnik Pokreta za promjene (PZP) Nebojša Medojević smatra da taj program jedino može privući razne svjetske tajkune i korumpirane političare, koji bježe od pravosuđa svojih država.

radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak