Crna Gora: Ukinuto na hiljade nevladinih organizacija

Radiosarajevo.ba
Crna Gora: Ukinuto na hiljade nevladinih organizacija

Ni manje zemlje ni više nevladinih organizacija. Tako se međutim za Crnu Goru moglo  govoriti samo do 13. avgusta ove godine kada je istekao rok za usklađivanje statuta nevladinih organizacija sa novim zakonom.
Za Borisa Raonića iz Građanske alijanse novi Zakon o nevladinim organizacijama  prilika je da se uvede više reda u tom dijelu civilnog sektora i brojka od 300  registrovanih po novom zakonu, prema njegovom mišljenju, je realna, pošto je otprilike toliko njih i bilo aktivno

Svega 300 nevladnih organizacija u Crnoj Gori uskladilo je svoj statut sa novim zakonom o NVO–u, dok više od 5.000 to nije učinilo, zbog čega će automatski biti izbrisane iz registra Ministarstva unutrašnjih poslova, objavio je Radio Slobodna Evropa.

Da li je to potvrdilo sumnje, koje je svojevremeno iznio i OSCE, kako veliki broj nevladinih organizacija u Crnoj Gori ne odražava stvarne potrebe, pošto su mnoge od njih neaktivne ili osnovane u cilju obezbjeđenja većeg broja imenovanja?

S tom tezom djelimično je saglasna Ana Novaković iz Centra za razvoj nevladinih organizacija, koja objašnjenje za to što najveći broj NVO-a nije uskladio svoj statut nalazi i u tome što ih u dovoljnoj mjeri o tome nije informisalo Ministarstvo unutrašnjih poslova.

Daliborka Uljarević iz Centra za građansko obrazovanje, međutim smatra da je riječ o predrasudi kako je veliki broj nevladinih organizacija bio štetan za Crnu Goru: "Ona je rezultat površnog znanja naših medija o tome šta je priroda i suština djelovanja NVO sektora, ali i zloupotrebe onih koji su ambiciozni i nekvalitetni u samom sektoru i koji su na taj način pokušavali da naškode zdravom dijelu sektora postavljajući sebe kao nekakve moralne gromade, presuđujući ko je dobar a ko je loš.“

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak