Crna Gora u potrazi za naftom

Radiosarajevo.ba
Crna Gora u potrazi za naftom

Višedecenijske pretpostavke da se u crnogorskom podmorju nalaze naslage nafte i gasa, mogle bi u doglednom periodu da budu razriješene. Vlada Crne Gore je raspisala tender koji će rezultirati dodjelom koncesija na istraživanje i, eventualno, eksploataciju nafte i gasa.

Crnogorsko Ministarstvo ekonomije je objavilo zvaničan poziv za dostavljanje ponuda za dodjelu koncesija za istraživanje nafte i gasa u crnogorskom podmorju koji će biti otvoren do februara naredne godine, a kriterijumi za dodjelu ugovora sadrže minimalne uslove koji će koristiti kao osnova za ocjenjivanje ponudjača, objavio je RSE.

Na tenderu, između ostalog, neće moći da učestvuju offshore firme, kao ni kompanije sa destinacija gdje poreski organi Crne Gore nemaju uspostavljenu pravnu saradnju i mogućnost pravne pomoći. Tender se odnosi na koncesije za tri hiljade kvadratnih kilometara podmorja podijeljenih u 13 blokova.

Pošto se procjenjuje se da naftna nalazišta postoje u blizini rta Prevlaka, koji dijeli Crnu Goru i Hrvatsku, zbog neriješenog pitanja razgraničenja dvije države na moru, crnogorski premijerMilo Đukanović je, odgovarajući na novinarsko pitanje - da li bi istraživanje nafte i gasa u crnogorskom podmorju moglo da napravi problem u graničnom pojasu sa Albanijom i Hrvatskom - rekao da ne očekuje nikakve probleme.

Najveće interesovanje su, do sada, pokazale američke i britanske kompanije ali u trku, vjerovatno, ulaze i Nijemci, o čemu je nakon susreta sa premijerom Đukanovićem govorio njemački ministar za privrednu saradnju i razvoj Dirk Nibel: "Po mojim saznajima postoji načelno interesovanje dva njemačka preduzeća, ali to je samo ona početna faza gdje je iskazano načelno interesovanje."

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak