Crna Gora: Socijalisti traže da službeni jezik bude srpski

Radiosarajevo.ba
Crna Gora: Socijalisti traže da službeni jezik bude srpski

Socijalistička narodna partija (SNP) saopćila je danas da srpski jezik, kao istorijski, tradicionalno i naučno utemeljen na prostoru Crne Gore, treba imati status službenog jezika u toj državi. 

Ta stranka je, povodom 26. septembra - Europskog dana jezika, saopćila da u Crnoj Gori nisu otklonjene jezičke podjele, javlja Fena

"U Crnoj Gori nametnute su nove jezičke granice. To je učinjeno suprotno lingvističkim normama i standardima, a zarad dnevno-političkih potreba vladajuće koalicije, koja zapravo i drži vlast stvarajući vještačke podjele među građanima i po pitanju jezika", smatra SNP, prenio je Tanjug

Iz te stranke podsjećaju da je, zahvaljujući njenim amandmanima na Zakon o obrazovanju i vaspitanju, ostala na snazi odredba da se, imajući u vidu ista lingvistička osnova, nastava u školama izvodi i na srpskom jeziku. 

U Ustavu Crne Gore kao službeni je definiran crnogorski jezik, dok srpski ima status jezika u službenoj upotrebi. 

Raniji premijer Igor Lukšić i predstavnici oporbe su 2011. godine postigli politički dogovor da se nastavni predmet u školama zove crnogorski-srpski, bosanski i hrvatski, kao i da sadržaj tog nastavnog predmeta dominantno bude oslonjen na raniji program i udžbenike iz maternjeg jezika. 

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak