Crna Gora otvara pet poglavlja u pristupnim pregovorima s EU

Radiosarajevo.ba
Crna Gora otvara pet poglavlja u pristupnim pregovorima s EU

Na sutrašnjoj Međuvladinoj konferenciji o pristupanju Crne Gore Evropskoj uniji, ova zemlja će otvoriti pregovore u okviru pet poglavlja. Pored poglavlja 23 - Pravosuđe i temeljna prava, i 24 - Pravda, sloboda i bezbjednost, Crna Gora će otvoriti i poglavlja 5 - Javne nabavke, 6 - Privredno pravo i 20 - Preduzetništvo i industrijska politika, prenosi dopisnik Anadolu Agency.

Kada su u pitanju najvažnija poglavlja, 23 i 24, ona neće moći da budu zatvorena ukoliko Crna Gora ne bude ispunjavala očekivanja iz Brisela i biće otvorena tokom čitavog pregovaračkog procesa. Crna Gora će biti u obavezi da dva puta godišnje, u februaru i oktobru, dostavi izvještaj vezan za napredak u pregovorima o poglavljima 23 i 24.

Kako saznaje novinar AA, potpredsjednik Vlade Crne Gore i ministar vanjskih poslova i evropskih integracija Igor Lukšić i komesar EU za proširenje Štefan File zvanično će sutra u Briselu potpisati otvaranje pomenutih poglavalja.

Lukšić će predvoditi državnu delegaciju koja će učestvovati na Međuvladinoj konferenciji o pristupanju Crne Gore Evropskoj uniji. U delegaciji su i potpredsjednik Vlade i ministar pravde Duško Marković, ministar unutrašnjih poslova Raško Konjević i glavni pregovarač Aleksandar Andrija Pejović.

Podsjećamo da je Crna Gora 29. juna 2012. godine u Briselu otvorila pristupne pregovore s Evropskom unijom, a ima status kandidata od 17. decembra 2010. godine.

Crna Gora je prva država sa kojom se pregovori vode prema novom principu - među prvima će se otvoriti najvažnija poglavlja, 23 - Pravosuđe i temeljna prava i 24 - Pravda, sloboda i bezbjednost, koja će biti otvorena tokom čitavog pregovaračkog procesa i zatvorena na kraju. Brisel se odlučio za takav pristup kako se ne bi događalo da zemlje ulaze nespremne u Evropsku uniju.

Šest mjeseci nakon što su pristupni pregovori proglašeni otvorenima, Crna Gora je 18. decembra 2012. otvorila i odmah zatvorila poglavlje 25 -Nauka i istraživanje. Drugo poglavlje koje je otvoreno i odmah zatvoreno 15. aprila 2013. bilo je poglavlje 26 - Obrazovanje i kultura.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak