Crna Gora naredne godine kandidat za članstvo u EU?

Radiosarajevo.ba
Crna Gora naredne godine kandidat za članstvo u EU?

Crnogorski ministar vanjskih poslova Milan Roćen smatra da je realno da Crna Gora do kraja naredne godine dobije status kandidata za članstvo u EU i "zeleno svjetlo" za otpočinjanje pregovora, prenosi Srna.

"Vjerujem da je realno da mišljenje Evropske komisije bude pozitivno, da Crna Gora do kraja iduće godine dobije status kandidata i zeleno svjetlo za pristupne pregovore o članstvu. Da li će sa time dobiti i datum, to u ovom trenutku niko ne može prognozirati", rekao je Roćen.

On je za Televiziju "Vijesti" izjavio da ne vidi nijednu prepreku da se pregovori o pristupanju otvore onog trenutka kada Crna Gora dobije status kandidata.

"Do sada sve što smo uradili, pokazalo je da smo izabrali dobar put. Bez obzira što smo mala populacija i država, stalno pokazujemo da izgrađujemo i jačamo kapacitete i da ćemo odgovoriti svim zadacima i sve zahtjevnijim fazama koje su pred nama", istakao je Roćen.

On je odbacio mogućnost da daljoj integraciji Crne Gore u EU smetnju može predstavljati činjenica da je zvanična valuta evro.

"Onog dana kada je potpisan Sporazum o stabilizaciji pridruživanju, 15. oktobra 2007. godine u Luksemburgu, ministri finansija EU donijeli su Deklaraciju o upotrebi evra u Crnoj Gori, u kojoj je konstatovano da je ta valuta uvedena pod posebnim istorijskim okolnostima", podsjetio je Roćen.

radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak