Crna Gora: 11 novih HIV/AIDS slučajeva u 2013. godini

Radiosarajevo.ba
Crna Gora: 11 novih HIV/AIDS slučajeva u 2013. godini

U ovoj godini u Crnoj Gori registrovano je 11 novih HIV/AIDS slučajeva, saopšteno je danas na konferenciji povodom 1. decembra - Međunarodnog dana borbe protiv HIV/AIDS-a. 

"U mometu postavljanja dijagnoze HIV infekcije, šest novoregistrovanih osoba je već bilo u stadijumu AIDS-a, dok je petoro registrovano u fazi asimptomske HIV infekcije. Ove godine registrovan je jedan smrtni ishod od AIDS-a", kazala je danas doktorica sa Institita za Javno zdravlje, Aleksandra Marjanović. 

Prema trenutnim podacima, na Infektivnoj klinici Kliničkog centra Crne Gore nalazi se 65 osoba, od 72, koje se redovno kontrolišu.

HIV i AIDS, kako je konstatovano, registrovani su u 15 od 21 opštine u Crnoj Gori, a najveći broj zaraženih je u primorskoj regiji i u Podgorici.

Marjanović je kazala da su od početka epidemija HIV/AIDS –a u Crnoj Gori, koja je počela 1989. godine, do 1. decembra ove, registrovane ukupno 153 osobe inficirane HIV-om. Ti podaci govore o tome da je prevalencija te infekcije u Crnoj Gori 0,02 i jedna je od najnižih u Evropi. 

"U Crnoj Gori je, u toku ove godine, registrovano šest novooboljelih od AIDS-a i pet zaraženih virusom HIV-a, dok je jedna osoba umrla od posljedica te bolesti", konstatovano je. 

Marjanović je danas saopštila da je "u sadašnjem momentu kod 81 osobe registrovan AIDS, a kod 72 HIV infekcija". Ona je takođe kazala da je u istom periodu 38 osoba umrlo od AIDS-a, kao i da je značajno veći broj inficiranih muškog spola (130 osoba).

Najveći broj HIV infekcija, 76 odsto, dijagnostikuje u uzrastu od 20 do 39 godine.

Pomoćnik ministra zdravlja Mensud Grbović, rekao je da raspoloživi podaci pokazuju da je HIV prisutan u Crnoj Gori te da je pod kontrolom. 

"Infektivni potencijal, prisutni socijalni faktori, koji mogu uticati da se infekcija otme kontroli, tjeraju nas na oprez i traže od nas još veće napore i angažman. Stvaranje adekvatnog okruženja za pogođene ovom infekcijom naša je prioritetna obaveza i uslovljena je predanom borbom protiv stigme i diskriminacije", kazao je on.

Svijest građana Crne Gore o problemima koji nastaju kao posljedica HIV infekcije i senzibilitet za osobe koje je imaju, kako on tvrdi, nije na zavidnom nivou, ''ali je vidljiv napredak među mladim osobama''.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak