Čovjek koji je razotkrio Škorpione dobio azil

Radiosarajevo.ba
Čovjek koji je razotkrio Škorpione dobio azil


Jovan Mirilo, čovjek koji je Haaškom tribunalu prije šest godina dostavio video-snimak na kojem se vidi kako pripadnici jedinice MUP-a Srbije Škorpioni ubijaju zarobljene srebreničke civile, dobit će azil u Austriji, javljaju austrijski mediji.

Austrijske vlasti će mu konačno odobriti ovaj status četiri godine poslije podnošenja molbe za dobijanje azila, piše austrijski sedmičnik Falter.

Mirilo je 2005. poslao Haškom tribunalu video-snimak o zločinima Škorpiona u Srebrenici, a 2007. je pobjegao u Austriju zbog brojnih prijetnji.

U Austriji Mirilu je, za njegovu hrabrost, uručena nagrada “Bruno Kreyski” za ljudska prava.

Početkom prošle godine srpski aktivista je, nakon negativne odluke prve instance za dobijanje azila, trebalo da bude protjeran. Međutim sada je nezavisni sud za azil pozitivno odgovorio na žalbu Mirila.

Mirilo nakon četiri godine provedene u Austriji dobija status izbjeglice i može ostati u zemlji.

Snimak Škorpiona kako strijeljaju šestoricu civila jedan je od prvih ključnih dokaza o umiješanosti zvaničnog Beograda u genocid u Srebrenici.

Snimak je, pored toga, jedan od najšokantnijih snimaka iz rata u Bosni i Hercegovini, jer pokazuje ne samo okrutnost strijeljanja, nego i morbidnu hladnokrvnost ubica.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak