Clinton, Mesić, Kučan, Alkalaj i Đukanović u Budvi

Radiosarajevo.ba
Clinton, Mesić, Kučan, Alkalaj i Đukanović u Budvi

Na marginama inauguralne konferencije Balkanske inicijative za jačanje društva jugoistočne Evrope, koja je održana 22. maja u Budvi, ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovini Sven Alkalaj susreo se s bivšim predsjednikom SAD-a Williamom J. Clintonom i razmijenjena su mišljenja o trenutnim političkim prilikama u BiH i regionu.

Ministar Alkalaj je prilikom susreta s Clintonom ukazao na značaj aktivnog američkog angažmana u BiH radi pune implementacije Dejtonskog mirovnog sporazuma i podrške napretku BiH te na značaj što skorijeg punopravnog članstva naše zemlje u NATO-u.

Na konferenciji na kojoj su razmatrani ključni izazovi s kojima se jugoistočna Evropa suočava, kroz razvoj prekogranične saradnje, novih modela međusektorske saradnje i jačanje saradnje među liderima i poslovnim zajednicama država regiona, učestvovali su državni zvaničnici i značajne političke ličnosti, lideri iz poslovnog svijeta i neprofitnog sektora, predstavnici akademskih zajednica, medija i bivši visoki zvaničnici iz zemalja jugoistočne Evrope. 

Između ostalih na konferenciji su učestvovali i bivši predsjednik Vlade Crne Gore Milo Đukanović, bivši predsjednik Republike Hrvatske Stjepan Mesić i bivši predsjednik Republike Slovenije Milan Kučan.

Konferencija je održana pod pokroviteljstvom Vlade Crne Gore i Atlas fondacije, a njen specijalni gost bio je 42. predsjednik Sjedinjenih Američkih Država William J. Clinton koji je ujedno bio i glavni predavač, saopćio je danas Ured za odnose s javnošću Ministarstva vanjskih poslova BiH.
 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak