Clinton i Ashton: 'Ne tražimo priznanje Kosova'

Radiosarajevo.ba
Clinton i Ashton: 'Ne tražimo priznanje Kosova'

Američka državna sekretarka Hillary Clinton i visoka predstavnica EU Catherine Ashton svoj su obilazak zemalja regiona nakon Bosne i Hercegovine nastavile u Srbiji, poručivši u Beogradu da je Kosovo nezavisna država i da se granice neće mijenjati, ali da ne traže od Srbije da prizna kosovsku nezavisnost.

Protesti zbog dolaska Hillary Clinton u Beograd

One su poslije sastanka sa predsjednikom Srbije Tomislavom Nikolićem i premijerom Ivicom Dačićem poručile da žele da vide Srbiju u EU i da nisu došle u Beograd da postavljaju uslove, jer budućnost Srbije zavisi od Srba. Clinton i Ashton su potvrdile da su došle u Beograd kako bi pružile podršku Srbiji na putu ka EU, te da podstaknu normalizaciju odnosa sa Prištinom.

"Dijalog i normalizacija odnosa sa Prištinom ne podrazumijeva priznanje Kosova, mi ne tražimo priznanje", rekla je Catherine Ashton tom prilikom.

Hillary Clinton je rekla da je Kosovo nezavisna država i da se granice neće mijenjati, ali da postoje velike stvari koje se mogu postići između Kosova i Srbije "ako rade zajedno u korist obje države".

Dačić spreman za dogovor s Prištinom

Premijer Srbije Ivica Dačić rekao je tokom susreta da Srbija neće priznati nezavisnost Kosova, ali da je spremna za dogovor i razgovore, kao i da bude najjači i najpouzdaniji partner na Balkanu, kao najveća zemlja. On je naveo da je interes Srbije da bude član EU te istakao da Clinton i Ashton dolaskom u Beograd nisu imale namjeru da postavljaju bilo kakve ultimatume.

Dačić je dodao da očekuje da će dijalog Beograda i Prištine biti nastavljen u novembru i izrazio zahvalnost Hillary Clinton i Catherine Ashton što su ponovile da neće prisiljavati Srbiju da prizna nezavisnost Kosova.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak