Ćirilični grafit na spomeniku žrtvama Domovinskog rata

Radiosarajevo.ba
Ćirilični grafit na spomeniku žrtvama Domovinskog rata

Na Spomen obilježju žrtvama Domovinskog rata u blizini farme Lovas između Borova i Dalja, jutros su osvanuli neprimjereni grafiti pisani ćirilicom, potvrdila je PU Osječko-baranjska.

U toku noći nepoznati počinilac ili više njih je sprejom ispisao grafite po spomen obilježju masovne grobnice na farmi Lovas. Na crnom mramornom spomeniku ispisano je više puta četiri ćirilična slova 'S', a na tabli je ćirilicom napisano Vukovar.

Uvredljivi grafiti u Vukovaru

O tom incidentu na jutrošnjoj je konferenciji za novinare izvijestio Tomislav Josić, predsjednik Stožera za obranu Hrvatskog Vukovara.

Na konferenciji sazvanoj uz najavu za eventualno postavljanje ćirilićnih oznaka u Vukovaru Josić je između ostalog istaknuo kako će članovi Stožera od sutra dežurati na ulazu u Vukovar.

"Kao što nećemo pokušati spriječiti postavljanje tabli s ćirilicom nećemo ni sprječavati njihovo uklanjanje", rekao je Josić.

Inače, glasnogovornik PU Osječko-baranjske Dario Premec izvijestio je da su nakon policijskog uviđaja neprimjerene grafite na spomen obilježju žrtvama Domovinskog rata u blizini farme Lovas uklonili djelatnici Općine Erdut na čijem je spomen obilježje području.

Policija je protiv nepoznatog počinioca podnijela kaznenu prijavu.

Netrpeljivost u vezi sa ćirilicom i svojevrsni rat grafitima traje od objavljenih rezultata popisa stanovništva u Hrvatskoj, koji su otkrili da u Vukovaru danas živi više od 30 posto Srba, što je preduslov za uvođenje ćirilice kao drugog službenog pisma.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak