CG: Objavljena čitulja organizatoru Parade ponosa

Radiosarajevo.ba
CG: Objavljena čitulja organizatoru Parade ponosa

U Budvi su, uoči održavanja sutrašnje, prve Parade ponosa u Crnoj Gori, na više mjesta osvanule čitulje s imenom Zdravka Cimbaljevića, predsjednika LGBT Foruma progres i organizatora Parade. 

Vlada Crne Gore osudila je ovaj čin i nazvala ga širenjem govora mržnje. 

"Vlada Crne Gore najoštrije osuđuje širenje govora mržnje u odnosu na LGBT populaciju i druge ranjive grupe, a posebno objavljivanje čitulja, što predstavlja izraz nedostatka demokratskih kapaciteta onih pojedinaca koji stoje iza ovakvih poruka", navodi se u saopštenju.

Vlada je izrazila uvjerenje da Crna Gora ima demokratske kapacitete da štiti ljudska prava svakog građanina bez obzira na razlike i bilo koje lično svojstvo, javlja Tanjug.

Poštivanje razlika i tolerancija, kako se ističe, prema uvjerenjima svih socijalnih grupa predstavljaju vodeću vrijednost multietničkog i multikulturalnog crnogorskog društva.

Građani i gosti Budve peticijom protiv Parade ponosa

U Budvi će sutra biti održana prva Parada ponosa u Crnoj Gori, a iako je iz policije poručeno da će poduzeti sve mjere da manifestacija protekne sigurno, tenzije uoči gay povorke su sve veće.

Paradu će osiguravati više od 400 policajaca, među kojima i pripadnici specijalnih jedinica. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak