Čeka se presuda Gotovini i Markaču

Radiosarajevo.ba
Čeka se presuda Gotovini i Markaču

U 9 sati počinje ročište na kojem sudsko vijeće Haškog suda izriče konačnu presudu hrvatskim generalima Anti Gotovini i Mladenu Markaču.

Dvojicu hrvatskih generala haški je sud 15. aprila 2011. proglasio krivima i osudio na kazne zatvora od 24 i 18 godina zatvora za učestvovanje u udruženom zločinačkom poduhvatu čiji je cilj bio tokom i nakon Oluje prisilno i trajno ukloniti srpsko stanovništvo s okupiranih područja u Hrvatskoj. Konačna presuda može se kretati od oslobađajuće presude kojom bi se tvrdilo da nije postojao udruženi zločinački poduhvat do potvrde prvostepene presude kojom su Gotovina i Markač osuđeni za ratne zločine.

Ako se potvrde kazne iz prvostepene presude, Markač bi dvije trećine kazne odslužio u martu 2019. godine, a Gotovina u decembru 2021. godine, nakon čega bi mogli izaći na slobodu.

Izricanje presude prate i skupovi u Zagrebu, Zadru i Đurđevcu, mjestu gdje je Gotovina rođen, na kojima se građani koji smatraju da su optuženici nevini, osim što iščekuju izricanje presude, mole bogu i pale svijeće.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak