Bulevar Srđana Aleksića u Podgorici

Radiosarajevo.ba
Bulevar Srđana Aleksića u Podgorici


Odbornici podgoričkog parlamenta odlučili su da jedan od bulevara u glavnom gradu Crne Gore nosi ime Srđana Aleksića, trebinjskog heroja koji je položio svoj život spašavajući u ratu susjeda od svojih sunarodnjaka.

Ta inicijativa dobila je prethodno saglasnost Vlade Crne Gore, Ministarstva kulture i mjesne zajednice na čijem će području biti saobraćajnica, saopšteno je danas u Podgorici.

Priznanja i u Srbiji

O herojstvu Srđana Aleksića u Srbiji, Crnoj Gori i Republici Srpskoj počelo se ozbiljnije govoriti tek unazad dvije godine. Aleksić je dobio ulice/prolaze u Novom Sadu i Pančevu, a uskoro će dobiti ulicu u Beogradu. U Sarajevu također postoji Ulica Srđana Aleksića.

Helsinški odbor za ljudska prava BiH dodelio mu je posthumno Povelju, a 14. februara 2012. godine Srbija ga je odlikovala zlatnom medaljom Miloš Obilić za ispoljenu hrabrost i djelo ličnog herojstva.

I predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik nedavno je u Banjaluci ordenom časti RS sa zlatnim zracima posthumno odlikovao Aleksića.

Pored toga, ove godine se na filmskom festivalu Berlinaleu Njemačkoj prikazuje igrani film srbijanskog režisera Srdana Golubovića Krugovi, baziran na činu Srđana Aleksića.

Pretučen na smrt!

Aleksić je bio 26-ogodišnji Srbin iz Trebinja, kojeg su ubili vojnici Vojske Republike Srpske jer im se suprotstavio dok su batinali i maltretirali njegovog sugrađanina, Bošnjaka, Alena Glavovića.

Vojnici su tog dana legitimisali ljude na trebinjskoj pijaci, a kada su utvrdili da je jedan od njih Bošnjak, počeli su da ga tuku. Srđan je priskočio u pomoć, nakon čega su ga četvorica vojnika krvnički pretukla kundacima pušaka. Od zadobijenih povreda pao je u komu, a nekoliko dana kasnije, 27. januara, i preminuo.

Jedan od četvorice vojnika koji su Aleksića pretukli na smrt, poginuo je tokom rata, dok su ostali osuđeni na 28 mjeseci zatvora. Alen Glavović, čiji je život Srđan spasio, danas živi u Švedskoj, oženjen je i ima dvoje djece. Svake godine posjećuje Trebinje, Srđanov grob i njegovog oca.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak