Bujar Nishani novi predsjednik Albanije

Radiosarajevo.ba
Bujar Nishani novi predsjednik Albanije

Albanski parlament je u ponedjeljak za novog predsjednika Albanije izabrao dosadašnjeg ministra unutrašnjih poslova, Bujara Nishanija. Nishani je postao glavni favorit nakon što se prethodni kandidat vladajuće koalicije Artan Hoxha povukao iz trke iz nepoznatih razloga.

Uz negodovanje opozicije, koja optužuje vladajuću koaliciju da ih nije konsultovala u vezi sa novim kandidatom za predsjednika, Nishani je dobio 73 od 140 glasova. Predstavnici opozicione Socijalističke partije bili su prisutni, ali nisu glasali. Lider socijalista Edi Rama optužio je vladajuću Demokratsku stranku da je kandidovanjem Nishanija, bez prethodnih konsultacija, ugrozila aspiracije države da se pridruži EU.

Mandat dosadašnjeg predsjednika Albanije Bamira Topija ističe 24. juna. Predsjednička funkcija je u Albaniji ceremonijalnog karaktera, jer glavnu vlast u državi imaju vlada i premijer.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak