Bruxelles pripremio neutralni pečat

Radiosarajevo.ba
Bruxelles pripremio neutralni pečat

Na novoj rundi dijaloga Beograda i Prištine sutra u Briselu biće predstavljen konkretan prijedlog EU - pripremljen pečat na kome bi pisalo "Carina Kosova", ali bez ikakvog amblema, zastave ili grba, pišu "Večernje novosti", pozivajući se na diplomatske izvore u Uniji.

Prema očekivanjima Evrope, tako bi mogao da bude postignut kompromis, pošto bi obje strane mogle da naziv tumače na svoj način. Za Srbiju bi to bila carina južne pokrajine Kosovo, a za Albance - carina nezavisne države Kosovo.

"Na prijedlogu pečata nije napisano `republika`, niti se na njemu nalazi bilo kakav amblem, zastava ili grb Kosova", kaže izvor lista iz Brisela.

On dodaje da je Unmik ovo idejno rješenje u principu prihvatio kao statusno neutralno, da se s njim, iako nevoljno, preliminarno saglasila i Priština, te da se očekuje da takvo rješenje bude prihvatljivo i za Beograd.

Šef srpskog pregovaračkog tima Borislav Stefanović rekao je za "Novosti" da je za Srbiju prihvatiljivo samo ono rješenje koje bude statusno neutralno i u skladu sa Rezolucijom 1244.

"Nije prihvatljivo da na pečatu piše `Republika Kosovo`, niti da pečat ima kosovski grb. Sva ostala propratna dokumentacija mora da bude statusno neutralna", objasnio je Stefanović.

Ministar za Kosovo i Metohiju Goran Bogdanović kaže za "Novosti" da je postizanje rješenja o carinskom pečatu značajan korak ka tome da što prije prestanu tenzije na sjeveru Kosova.

"Status quo po tom pitanju najmanje je u interesu Srbije, jer roba naših preduzeća nema prolaz u pokrajinu, ali ne možemo pristati ni na jedno rešenje koje se kosi s našim ustavom i zakonima. Svakako nije prihvatljivo da na pečatu piše `Republika Kosovo`", naglasio je Bogdanović.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak