'Broj stradalih u Srebrenici prenaduvan'

Radiosarajevo.ba
'Broj stradalih u Srebrenici prenaduvan'

Ministar spoljnih poslova bivše SR Jugoslavije Vladislav Jovanović potvrdio je danas, na suđenju Radovanu Karadžiću u Tribunalu u Hagu, da je u Srebrenici jula 1995. bio "užasan masakr" i rekao da počinioci moraju biti kažnjeni.

Jovanović je svjedočio u odbranu Karadžića, tadašnjeg predsjednika Republike Srpske, koji je optužen i za ubistvo 7.000 srebreničkih Muslimana pošto je Vojska RS zauzela Srebrenicu 11. jula 1995.

Dok ga je unakrsno ispitivao tužilac Alan Tieger, Jovanović je potvrdio da je svjedočeći u Tribunalu 2005. godine, na suđenju nekadašnjem predsjedniku Srbije Slobodanu Miloševiću, ubistvo u Srebrenici nazvao "užasnim masakrom".

"To je moje mišljenje i dan danas", kazao je u sudnici Jovanović.

Potvrdio je i da je u razgovoru s tužiocima Tribunala 2009. rekao da je "vrlo tužan što su Srbi umiješani u taj zločin", zato što je poštovanje ratnih zarobljenika bilo u srpskoj tradiciji.

Na sugestiju tužioca, Jovanović je prihvatio i da je tada rekao da počinioci srebreničkog masakra moraju biti kažnjeni, ali da ne zna da li su taj zločin izvršili uz odobrenje pretpostavljenih - Karadžića i komandanta VRS Ratka Mladića.

Svjedok je potvrdio da je slične poglede izložio i 2008. u intervjuu sarajevskom nedjeljniku Slobodna Bosna, u kojem je izjavio i da mu nije bilo jasno zašto su bosanski Srbi tri i po godine držali Sarajevo u opsadi.

Upitan zašto je onda u izjavi Karadžićevoj odbrani sugerisao da o događajima u Srebrenici nije imao saznanja, Jovanović je odgovorio da je podrobnije o tome saznao kasnije, a da saznanja nije imao 1995, kada je bio predstavnik SRJ u UN.

Broj prenaglašen i prenaduvan

Jovanović je podsjetio i da je muslimanski zvaničnik iz Srebrenice Ibran Mustafić nedavno izjavio da je tadašnji komandant Armije BiH u toj enklavi, Naser Orić "direktno odgovoran za smrt između 500 i 1.000" Muslimana koji su iz Srebrenice kroz šumu pokušali da pobjegnu do Tuzle.

Odgovarajući na Karadžićeva pitanja u dodatnom ispitivanju, Jovanović je rekao da ima utisak "da je broj tih nesrećnika koji su stradali, prenaglašen i prenaduvan".

Jovanović je kazao da mu je tvrdnja da su "Muslimani djelimično pobili sami sebe" djeluje "manje nevjerovatno nego prije 18 godina".

U nastavku izvođenja dokaza odbrane, Karadžić, koji se brani sam, pred sudije je izveo svjedoka Milovana Leleka koji je negirao navode optužnice o progonu Muslimana iz Rogatice 1992.

Okrivljujući muslimansku stranu za izbijanje rata, što su učinili svi dosadašnji Karadžićevi svjedoci, Lelek je tvrdio da se Rogatička brigada VRS, u kojoj je bio načelnik štaba, samo branila.

Svjedok je tvrdio i da je, nasuprot navodima optužnice, u srednjoj školi u Rogatici bio "sabirni centar" u koji su muslimanski civili dobrovoljno došli kako bi se sklonili od sukoba.

Vojne i civilne vlasti bosanskih Srba potom su, kako je posvjedočio Lelek, "omogućili muslimanskim civilima da promjene mjesto boravka, privremeno, ako to žele".

Na Karadžićevo pitanje da li je, kako piše u optužnici, u zgradi škole bilo maltretiranja, prebijanja i silovanja pritvorenika, svjedok je odgovorio da nije ulazio u taj sabirni centar, koji je čuvala civilna policija. Rekao je, međutim, da se "često dešavalo da u Rogaticu dolaze Arkanovci, Šešeljevci, ko nije dolazio" i da je policija nastojala da spriječi da Muslimani budu maltretirani.

U unakrsnom ispitivanju, tužiteljka Catrina Gustafsson predočila je svjedoku iskaze svjedoka o zlostavljanju u školi, ali je Lelek izjavio da to ne može da komentariše, jer u školu nije ulazio.

Isti odgovor svjedok je dao i pošto mu je predočeno da je jedan od njegovih starješina poslije rata u BiH osuđen zbog progona muslimanskog stanovništva iz Rogatice

Suđenje Karadžiću se nastavlja sutra. Optužen je i za progon Muslimana i Hrvata širom BiH; terorisanje stanovništva Sarajeva kampanjom artiljerijskih i snajperskih napada i uzimanje za taoce "plavih šljemova" UN, 1992-95.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak