Bozanić žali zbog napada na Judith Reisman

Radiosarajevo.ba
Bozanić žali zbog napada na Judith Reisman

Zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić primio je danas u Nadbiskupskom dvoru u Zagrebu kontroverznu američku aktivisticu i komunikologinju Judith Reisman kojoj je, kako je saopštila Zagrebačka nadbiskupija, zahvalio na naučnom doprinosu raspravi o spolnom odgoju te izrazio žaljenje zbog "medijskog linča" kojem je izložena u Hrvatskoj.

Reisman je poznata po svom protivljenju seksualnom odgoju u školama, za kojeg tvrdi da je povećao broj silovanja žena, abortusa, spolnih bolesti i zlostavljanja djece. Ova konzervativna autorica ističe i negativan uticaj pornografije i hiperseksualizacije.

Bozanić je izrazio i zabrinutost zbog sve veće prisutnosti jednoumlja u javnom prostoru u kojem se sve više mogu prepoznati elementi govora mržnje i isključivosti, osobito spram onih koji drugačije misle", saopštila je Zagrebačka nadbiskupija.

Posebno je izrazio žaljenje što su se u taj neprofesionalan i nedemokratski odnos spram Reisman uključili i neki političari te članovi akademske zajednice, a koji bi morali po naravi svog poziva raditi na razvoju ljudskih i demokratskih prava među kojima su i vrlo važna prava na slobodu izražavanja mišljenja i predstavljanja zaključaka znanstvenog istraživanja, kaže se u saopštenju.

Američka autorica i protivnica liberalnog seksualnog odgoja Reisman u Hrvatskoj boravi u organizaciji Centra za obnovu kulture i građanske udruge Vigilare.

Ona je održala predavanja na Fakultetu političkih znanosti u Zagrebu, gdje je studenti i studentice nisu baš najbolje primili, a potom i na Medicinskom fakultetu gdje su je neki studenti čak dočekali sa transparentima nedobrodošlice. Tribina Judith Reisman o spolnom odgoju koja je trebala biti održana na Filozofskom fakultetu u Zagrebu otkazana je iz sigurnosnih razloga.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak