'Bošnjaci nisu protjerani iz Bratunca i Sokoca'

Radiosarajevo.ba
'Bošnjaci nisu protjerani iz Bratunca i Sokoca'


Na suđenju Radovanu Karadžiću, svjedoci odbrane Vujadin Stević i Dragomir Obradović negirali su da su srpske snage nasilno protjerale Bošnjake iz općina Bratunac i Sokolac. 

Svjedoci nisu opovrgavali da su se u tim općinama dogodila masovna ubistva muslimana, ali su sugerisali da za to nisu bile odgovorne srpske vlasti.

Karadžić, nekadašnji predsjednik Republike Srpske, optužen je za progon muslimanskih i hrvatskih civila iz 20 općina u BiH, uključujući bratunačku i sokolačku. 

Svjedok Stević potvrdio je da je, kao oficir Teritorijalne odbrane (TO) u Bratuncu, u maju 1992. učestvovao u napadu na selo Glogova, ali je negirao da je ikada primio ili izdao naređenje za ubistvo muslimanskog stanovništva u tom selu. 

Po riječima svjedoka, cilj operacije bilo je razoružavanje muslimana, nakon što je u obližnoj Srebrenici bio ubijen sudija Goran Zekić.

Prema optužnici, srpske snage su 8. maja 1992. u napadu na Glogovu ubile 64 muslimana, prenio je Birn Justice Report. Krivicu za taj zločin pred Sudom u Haagu priznao je tadašnji lider Srpske demokratske stranke (SDS) u Bratuncu Miroslav Deronjić, koji je osuđen na deset godina zatvora i koji je umro tokom izdržavanja kazne u Švedskoj. 

Dok su ga unakrsno ispitivali tužioci, Stević je potvrdio da je on uputio zarobljene muslimane na pijacu u Glogovi, ali je odbacio tvrdnju da je cilj operacije bio njihov progon

Po njegovim riječima, broj žrtava u Glogovi je bio preuveličan i nije zasnovan na podacima iz matičnih knjiga. 

"Deronjić se dogovorio da prihvati veći broj poginulih", kazao je on, iako su podaci o ubijenima bili “nabacani... zbrda-zdola... Strašno je što sud sada koristi takve podatke”. 

Muslimani dobrovoljno odlazili

Svjedok Dragomir Obradović, koji je bio šef policije u Sokocu, ustvrdio je da su, poslije napada na srpska sela u ljeto 1992, muslimani dobrovoljno odlazili iz svojih naselja da ne bi srpskim vlastima predali naoružanje. 

Obradović je izjavio da su desetine muslimana u selima Novoseoce i Arbinjska Propast ubile srpske snage, ali ne iz sokolačke policijske stanice, kao i da lokalna vlast o tome nije bila informisana.

Na insistiranje zastupnika optužbe da su ubijeni bili civili, uključujući maloljetnike i starce, Obradović je odgovorio da je bilo pobijeno 40 ljudi i da su to uradili pripadnici vojske. 

Dodao je da su taj “gnusan događaj svi osudili” i da je to bila “mrlja na Sokocu”. 

Upitan zašto policija nije sprovela istragu o tom zločinu, Obradović je kazao da to “nije bila nadležnost” civilne, već vojne policije. 

Suđenje Karadžiću, koji je optužen i za genocid u Srebrenici, teror nad civilima u Sarajevu i uzimanje pripadnika UNPROFOR-a za taoce, nastavlja se 27. marta.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak