Borbeni avioni: Koja je razlika između Rafalea koje su kupile Hrvatska i Srbija?

2
Radiosarajevo.ba
Borbeni avioni: Koja je razlika između Rafalea koje su kupile Hrvatska i Srbija?

U centralnom Dnevniku HTV-a o razlikama između Rafalea koje je kupila Hrvatska - šest ih je već stiglo, i aviona koje nabavlja Srbija, govorio je brigadni general Davor Tretinjak, načelnik Sektora za naoružanje i opremu hrvatskog Ministarstva odbrane.

Vijest o kupovini Rafalea u Srbiji, ponajprije u Vučiću naklonjenim medijima, dignuta je uistinu na n-tu potenciju. Čak su se mogle čuti ocjene da vrlo brzo stižu i to potpuno borbeno opremljeni, kazao je novinar Branko Nađvinski.

Na pitanje kakav je ugovor Srbija mogla potpisati s obzirom na to da nije članica NATO-a, Tretinjak odgovara: "Pa, ono što se čulo iz medija, posebno zapadnih, da je sklopljen ugovor u vrijednosti otprilike 2,7 milijardi eura."

Donald Trump se usprotivio svom savezniku: 'Podržavam legalizaciju marihuane'

"Ja ću vam odgovoriti da je Hrvatska na jedan drugi način sklopila četiri ugovora, znači u ‘total package-u‘ odnosno u cjelokupnoj ponudi koja uključuje i obuku i dodatno naoružanje s posebnim kompanijama proizvođačima naoružanja kao i krovni sporazum na nivou Vlada Francuske i Republike Hrvatske koji jamči isporuku Hrvatskoj Rafalea F3R u potpuno istoj konfiguraciji i bez ikakvih ograničenja. Naš ugovor je bio težak nešto ispod milijarde."

Da bi se Rafale ili neki drugi zrakoplov zapadnog tipa uopće mogao borbeno opremiti, nužno je dobiti niz odobrenja. Proces se razlikuje za zemlju članicu od zemlje koja nije članica NATO-a. Pojasnio je da se radi o "posebnoj navigacijskoj komunikacijskoj opremi, podatkovnim taktičkim linkovima i posebnom naoružanju koje koriste NATO članice u borbenim operacijama".

"Pristup tim aplikacijama koje su na našem Rafaleu, imaju samo NATO članice ili uz posebno odobrenje većine članice NATO-a, ili posebno odobrenje američke vlade", naglasio je hrvatski general.

Tokom diplomatske posjete sklopljen "vojni" ugovor: Srbija od Francuske kupuje 12 Rafalea

Govorio je i o tome kada Srbija može očekivati da avioni postignu punu borbenu spremnost.

"To je teško reći, otprilike 200-250 aviona se radi koji su već naručeni. Pretpostavljam da je isporuka između 2028. i 2030. godine", kazao je.

Po sadašnjem ugovoru, Srbija neće avione dobiti s punim naoružanjem.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak