Bombašu iz Zagreba jednomjesečni pritvor

Radiosarajevo.ba
Bombašu iz Zagreba jednomjesečni pritvor

Osumnjičeni za prošlosedmično podmetanje dviju eksplozija u Zagrebu Vojislav Blažević (54) nastavio se braniti šutnjom pa još nisu poznati njegovi motivi, a zbog opasnosti od bijega, ometanja istrage i ponavljanja kaznenog djela, određen mu je jednomjesečni istražni zatvor.

Hrvatski bombaš porijeklom iz Banje Luke

Osumnjičeni 54-godišnjak nije želio odgovarati na pitanja državnih advokata koji su ga došli ispitati u bolnicu Sestara milosrdnica, gdje je smješten zbog lakših povreda u drugoj eksploziji na autobusnoj stanici u Stenjevcu u petak nakon ponoći.

Njegov branilac Branko Šerić potvrdio je da se Blažević nastavio braniti šutnjom, a štrajka i glađu. Odbija hranu i vodu pa je primio infuziju, rekao je Šerić i ocijenio da je njegov branjenik psihički i fizički iscrpljen. 

Po riječima Šerića, Blažević bi danas trebao biti prevezen u zatvor u Remetincu, a zatim, s obzirom na loše zdravstveno stanje, u Bolnicu za osobe lišene slobode. 

Policija je jučer osumnjičila Blaževića za kazneno djelo dovođenja u opasnost života i imovine, za što je predviđena zatvorska kazna do pet godina

No, načelnik Uprave kriminalističke policije Vitomir Bijelić rekao je kako istraga nije završena jer nije utvrđen motiv niti je li još netko učestvovao u postavljanju i aktiviranju eksplozivnih naprava.

U policiji kažu da je vještačenjem ostataka eksplozivnih naprava utvrđena vrsta eskploziva te način i mehanizam njihovog aktiviranja, no u interesu istrage o tome ne žele govoriti. 

Podsjećanja radi, prva eksplozija, 9. januara, dogodila se na željezničkoj pruzi u Susedgradu dok je prolazio teretni vlak. Druga eksplozija, 11. januara, nešto iza ponoći dogodila se na autobusnom stajalištu u Stenjevcu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak