Blic: Washington traži smjenu Vuka Jeremića

Radiosarajevo.ba
Blic: Washington traži smjenu Vuka Jeremića

"Nakon odluke Međunarodnog suda pravde u Haagu iz Washingtona je vlastima u Beogradu poručeno da je pravo vrijeme da se krene naprijed i postigne dogovor. Iz SAD-a poručili su da to nije moguće dok cijelu priču oko Kosova vodi ministar vanjskih poslova Vuk Jeremić!", piše u današnjem izdanju srbijanskog dnevnika „Blic“, a tekst se temelji na informacijama iz navodno dobro obaviještenih diplomatskih izvora.

List zaključuje kako Jeremićeva pozicija nije dobra ni na političkoj sceni Srbije jer ga opozicija optužuje da je uporno insistirao da se ide na Međunarodni sud pravde, a sada je izgubio.

O odluci Haaga biće riječi i u parlamentu Srbije danas, a u prijedlogu odluke koja će se naći na zastupničkim klupama navodi se da je Haag prilikom izricanja savjetodavnog mišljenja o proglašenju nezavisnosti Kosova, nije legalizirao državnost Kosova, ni odgovorio na temeljno pitanje "legalnosti prava na secesiju kosovskih Albanaca".

"Ovim tekstom parlament potvrđuje dosadašnju politiku očuvanja suvereniteta i integriteta Srbije i nalaže vladi korištenje 'svih diplomatskih i političkih sredstava koja stoje na raspolaganju suverenim državama, članicama UN'", saznaje Blic.

Podsjetimo, kosovski premijer Hashim Thaci rekao je poslije pozitivnog mišljenja Međunarodnog suda pravde kako nijedna država nema razloga ne priznati nezavisnost Kosova.

"Nijedna država na svijetu više nema razloga ne priznati nezavisnost Kosova. Pozitivno mišljenje MSP-a je najbolji odgovor na pitanje nezavisnosti Kosova", kazao je na konferenciji za novinare Thaci i dodao kako će mišljenje Suda pomoći da više država prizna nezavisnost.

index/radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak