Bivšem gradonačelniku Maribora zatvorska kazna

Radiosarajevo.ba
Bivšem gradonačelniku Maribora zatvorska kazna


Okružni sud u Mariboru osudio je bivšeg gradonačelnika Maribora Franca Kanglera na sedam mjeseci zatvora, zbog zloupotrebe službenog položaja, javlja Tanjug.

Sud je istovremeno osudio Karin Ježovitu na pet mjeseci zatvora, uslovno na godinu dana i pet hiljada eura kazne. Presuda je još nepravosnažna.

Kangler, Ježovita i Tanja Vindiš Furman osuđeni su zbog krivičnih dela primanja koristi za nezakonito posredovanje, zloupotrebu službenog položaja ili službenih prava i za falsifikovanje dokumenata.

Optužnica se odnosila na spornu dodjelu službenog stana Ježoviti, koji je dobila kao članica vijeća invalida, gradonačelnikovog savjetodavnog tijela u koje je imenovana tek dan nakon konkursa za dodjelu tri stana.

Podsjećamo, protesti koji su prethodnih nekoliko mjeseci potresali Sloveniju počeli su u Mariboru, nakon što su Mariborčani ustali protiv svog gradonačelnika. Pod pritiskom javnosti, Kangler je tada odstupio s gradonačelničke pozicije.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak