BiH i Hrvatska tragaju za dvostrukim korisnicima penzija

Radiosarajevo.ba
BiH i Hrvatska tragaju za dvostrukim korisnicima penzija

Ministarstvo za pitanja boraca i invalida rata Federacije Bosne i Hercegovine (FBiH) dostavit će sutra Ministarstvu branitelja Republike Hrvatske spisak svih pripadnika Hrvatskog vijeća obrane (HVO) koji koriste mirovine u tom bh. entitetu, a kako bi se utvrdilo ko od njih inkasira primanja iz BiH, ali i Hrvatske, potvrdio je za agenciju Anadolija (AA) federalni ministar za pitanje boraca i invalida Zukan Helez.
 
Timovi koji će analizirati dokumentaciju, pojasnio je Helez,  trebali bi ustanoviti koja sve prava bivši borci uživaju u dvije zemlje, a kako bi se ukinula dvostruka primanja.

Helez je za AA rekao da će sutra telefonom razgovarati s hrvatskim ministrom branitelja Predragom Matićem, nakon čega bi se trebalo znati kad će konačno biti utvrđeni dvostruki korisnici primanja.

Helez je najavio isključivanja dvostrukih korisnika iz prava, te njihovo krivično gonjenje.

Inače, ministar Helez je ranije potvrdio da se među osobama koje imaju dvostruka primanja nalaze bivši član Predsjedništva BiH i višegodišnji bjegunac Ante Jelavić, general Ljubo Ćesić Rojs, zamjenik predsjednika Hrvatske demokratske zajednice BiH (HDZBiH) Niko Lozančić, predsjednik Federacije BiH Živko Budimir i drugi.
 
''Za te ljude imam provjereno...Ne znamo u ovom trenutku koliko ima duplih korisnika mirovina. Znamo da su sve to osobe sa visokim činovima i da je riječ o politički utjecajnim ljudima. Obični ljudi nemaju razloga da se boje'', izjavio je Helez.
 
I hrvatski predsjednik Ivo Josipović je ranije izjavio kako ''očekuje da će se takva nepravda otkloniti jer svatko može primati samo jednu mirovinu''.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak