Bezvizni režim u fokusu Evropske komisije

Radiosarajevo.ba
Bezvizni režim u fokusu Evropske komisije

Delegacija Evropske komisije u prvoj polovini maja posjetiće BiH, Srbiju, Crnu Goru, Makedoniju i Albaniju radi procjene situacije sa licima koja traže azilantski status u zemljama EU, piše skopski Dnevnik.

List navodi da će delegacija zatim pripremiti izvještaj koji će u junu razmatrati ministri pravosuđa i unutrašnjih poslova EU, na osnovu koga treba da odluče da li da promijene regulativu kojom je zemljama regiona odobreno bezvizno putovanje.
        
Neimenovani diplomata iz EU rekao je da sadašnja situacija ne zahtijeva aktiviranje posebnog zaštitnog mehanizma, ali da se nikada ne zna šta se može dogoditi i ukazao da je problem što se talas migranata iz Srbije i Makedonije ne smanjuje od samog početka ukidanja viza.
        
Nakon ukidanja viza BiH i Albaniji u decembru prošle godine, Evropska komisija uvela je mehanizam za praćenje primjene viznog režima za zemlje Balkana. Takav potez uslijedio je poslije prošlogodišnjeg talasa azilanata iz Makedonije i Srbije u Belgiju, Njemačku i Švedsku.

U međuvremenu, u Italiju je pristigao značajan emigrantski talas iz Sjeverne Afrike zbog čega se atmosfera u šengen-zoni naglo pogoršala.
        
Italija je pridošlicama iz Afrike dala privremena boravišna dokumenta, koja im omogućavaju nesmetano kretanje kroz EU, ali se taj potez nije dopao evropskim partnerima, prije svega Francuskoj, koja je iza Italije prva destinacija izbjeglica iz ovog regiona. Pariz i Rim ove sedmice zatražili su i uvođenje kontrole po unutrašnjim granicama EU.

Evropske diplomate, koji se bave ovom problematikom, upozoravaju da se klima pogoršava i da su mnoge zemlje izuzetno osjetljive kada je riječ o ilegalnoj emigraciji. Iz tog razloga zemlje na Balkanu moraju sa pažnjom da preduzmu mjere da bi zasutavile svoje građane da jednosmjerno otputuju u EU.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak