Beogradski studenti upali u Rektorat

Radiosarajevo.ba
Beogradski studenti upali u Rektorat

Oko 150 studenata Filozofskog fakulteta upalo je oko 13 sati u Rektorat Univerziteta u Beogradu, pozivajući rektora Branka Kovačevića da im se obrati, prenose srbijanski mediji.

Studenti Plenuma su se u podne okupili na Platou ispred Filzofskog fakulteta, odakle su krenuli u Rektorat, uzvikujući parole Dole uprava, Dole školarine, Budžeta nema, biće problema.

Oni su došli u Rektorat nakon što su, kako tvrde, dobili potvrdu da će im se na protestu koji je počeo oko 13 sati ispred Filozofskog fakulteta pridružiti rektor, a kako nije došao, otišli su da ga "potraže".

Studenti okupljeni u Plenumu Filozofskog fakulteta traže lakši upis naredne godine studija, smanjenje školarine i smenjivanje rektora Univerziteta Branka Kovačevića. 

Današnji protest je organizovan jer je uprava fakulteta na jučerašnjoj sjednici Savjeta odlučila da ignoriše studentske zahtjeve, Plenum studenata okarakterisala kao tijelo koje nema legitimitet i odbila da pregovara s predstavnicima Plenuma.

Studenti traže da se upis naredne godine studija omogući svima sa 48 bodova, bez prethodnog rangiranja. Zahtjev studenata je i da školarina ne bude veća od tri minimalne mjesečne plate i da se uvede veći broj apsolventskih rokova.

Uprava Filozofskog fakulteta je ukazala na to da je zbog blokade fakulteta ugrožena regularnost prvog semestra.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak